Coming Out Week afgesloten met 'Pride Walk'
12 Oct 2014, 08:00
foto
De 'Pride Walk' zaterdag door straten van Paramaribo. (Foto: René Gompers)


De Coming Out Week 2014 is zaterdag afgesloten met een ‘Pride Walk’ en de presentatie van Trans in Action (TiA). Tientallen uit binnen- en buitenland hebben deelgenomen aan de korte ‘Pride Walk’ met ‘Zus en Zo’ als begin en eindpunt. TiA gaat zich sterk maken voor de transgenders in Suriname. Deze groep had tot zaterdag nog geen vertegenwoordiging en wordt het jongste lid van de Lesbische, Homoseksuele, Biseksuele en Transgender (LBGT) platform.

Jermain Tjin A Koeng, bestuurslid van het LGBT Platform, deelt mee dat de bewustwordingsweek succesvol is geweest. De verschillende activiteiten hebben gemaakt dat de ‘community’ het komende jaar werk gaat maken van drie punten om gelijkheid te krijgen in de samenleving. De groep wil wetgeving met sancties bij overtreding, partnerregistratie en gelijkheid op de werkvloer. “Het is ook een verkiezingsjaar. We zullen merken welke politici voor ons opkomen, Wij zijn ook belastingbetalers en stemgerechtigden. Wij gaan kijken welke politieke partijen opkomen voor onze belangen”, merkt Tjin A Koeng op.

TiA is opgericht om de transgenders in Suriname een stem te geven en om de discriminatie weg te werken. Luciano Wongsodikromo gaat nu door het leven als ‘Lucy’ en is de voorzitter van TiA. “Het is moeilijk uit te leggen wat we meemaken maar het komt erop neer dat onze sekse niet overeenkomt met onze gender identiteit”, legt Lucy uit. Het bestuur van TiA heeft ter gelegenheid van de launch in witte jurken en hoge hakken deelgenomen aan de wandelloop. “Als we verandering willen brengen moeten wij ons bundelen. We zijn zo blij met de launch op deze dag.” 11 oktober is internationaal de ‘Coming Out Day’.

Het LGBT Platform is bezig met het bestrijden van discriminatie. Volgende week wordt er aan de politie een training verzorgd over hoe om te gaan met lgbt- gevallen, deelt Tjin A Koeng mee. “Het gaat niet alleen om discriminatie. De lgbt- gemeenschap heeft ook te maken met partnermishandeling en andere vormen van geweld waarmee hetero’s ook te maken krijgen”. De ‘Pride Walk’ is niet alleen bedoeld geweest voor de lbgt-gemeenschap om te laten zien dat ‘ze aanwezig zijn’. Heel veel mensen hebben meegelopen om hun steun en sympathie te betuigen aan de groep.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May