Somohardjo: NDP no lobi Jampanesi
12 Oct 2014, 00:00
foto
Pertjajah Luhur voorzitter Paul Somohardjo (Foto: René Gompers)


Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur (PL), zei op de partijraadsvergadering zaterdagavond dat de Nationale Democratische Partij (NDP) niet van Javanen houdt. "NDP no lobi jampanesi", stelde de politicus. Hij merkte op dat de strijd van de NDP niet alleen gericht is tegen hem of de ondervoorzitters Soewarto Moestadja en Raymond Sapoen. "Het gaat om een strijd tegen wong djowo", beweerde Somohardjo.

De PL-voorzitter merkte op dat Javanen beschouwd worden als een derderangsburgers. Gevraagd was om de aanhangers van het Javanisme een nationale dag toe te kennen, maar dit is geweigerd, terwijl "zelfs de Chinezen een nationale dag hebben", stelde Somohardjo. Hij merkte op dat ex-minister Ginmardo Kromosoeto zou zijn ontheven als minister, omdat hij een Javaan is. Als hij anders zou heten, zou hij op zijn post zijn gebleven, zei Somohardjo.

Hij bleef ook lang stilstaan bij de verdeeldheid die de NDP volgens hem heeft gebracht in verschillende partijen. Hij noemde DNP van Jules Wijdenbosch, BVD waar Dilip Sardjoe voorzitter was, A Combinatie is verdeeld, Nieuw Suriname en KTPI. Volgens Somohardjo is er van alles ondernomen om ook een splitsing te brengen in de PL. Dit is niet gelukt. De NDP zou geprobeerd hebben Moestadja en Sapoen los te weken. Eerst moesten ze worden gereshuffeld, toen dat niet lukte wilde de NDP hen behouden als minister, zei Somohardjo. Toen niets lukte, is op14 april dit jaar de PL uit de coalitie gezet.

Fraude en omkoping
Somohardjo is ervan overtuigd dat de NDP er alles aan zal doen om fraude te plegen om de verkiezingen te winnen. Hij stelde dat daarom Binnenlandse Zaken door deze partij beheerst moest worden. Daarom wilde de NDP Moestadja allang weghalen, maar PL heeft voet bij stuk gehouden. "Als jullie hem wegsturen, gaan we allemaal weg", zou Somohardjo president Desi Bouterse hebben voorgehouden.

De politicus heeft er ook moeite mee dat van de elf plekken bij het Onafhankelijk Kiesbureau de oppositie slechts vier mag invullen. Hij vroeg zijn achterban om op de verkiezingsdag goed op te letten "want in Guyana was ook een stembus ineens verdwenen bij een stembureau". Hij wees de mensen die straks gekozen worden als volksvertegenwoordiger er op om niet te zwichten voor geld. Hij hield de mensen voor dat wie geld neemt en zo het belang van het volk verkwanselt, geen lang leven beschoren zal zijn, want de Almachtige zal zeker straffen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May