Algoe: Werk begint na CWA
11 Oct 2014, 17:00
foto
Minsiter Soeresh Algoe is tevreden met het verloop van de dertiende CWA. (Foto: René Gompers)


Met nog twee dagen te gaan is de 13de Caribbean Agriculture Week achter de rug. Het echte werk begint volgens minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij nu. “Het is de bedoeling dat alles wat de verschillende landen hebben besproken, wordt vervat in een product. Gebeurt dat niet dan zijn de seminars, workshops, meetings en alles niets meer geweest dan een talkshow.”

Hij stelt dat als er gezegd wordt dat er obstakels zijn bij de export, we dan moeten gaan kijken wat die obstakels zijn. “Waar wil je naartoe exporteren en wat. Dan moet je gesprekken gaan voeren om die hindernissen weg te maken. Maar als je het zegt en je doet niets en volgend jaar kaart je hetzelfde probleem weer aan, dan heb je niets opgelost,” zegt hij aan Starnieuws.

De bewindsman heeft van de gelegenheid van de CWA gebruik gemaakt om bilaterale gesprekken te voeren met zijn collega’s uit de regio. Twaalf Caribische landen hebben deelgenomen aan de CWA. Algoe zegt dat tijdens zijn gesprekken beslissingen zijn genomen over een aantal gewassen, waaronder cassave en kruiden. Ook over de kleine herkauwers en over het behoud en stimulering van de gezinslandbouw zijn er afspraken gemaakt.

“Nationaal en internationaal is het duidelijk dat gezinslandbouw het duurzaamst is. Suriname bestaat bijna 100 procent uit gezinslandbouw Wat we moeten doen is gaan naar gedeeltelijke mechanisering dat ervoor gaat zorgen dat de landbouwers een beter bestaan krijgen.”

Wetgeving
Over de obstakels die zijn opgesomd, zegt minister Algoe dat deze te maken hebben met de wetgeving van de verschillende landen. Hij legt uit dat elk land naast alles, zijn eigen wetgeving heeft en je je eraan dient te houden. Zo exporteert Suriname naar Jamaica, maar Jamaica heeft ook zijn eigen wetgeving waar je als exporteur rekening mee moet houden. “Het is dus niet zo simpel dat je zegt ‘we doen het van grond naar bord’. Je moet eerst weten volgens welk standaard je moet gaan produceren voor zo’n land. Je gaat dat eerst bekijken en dan kom je terug. Het begint allemaal bij je consument, bij het land van afzet. Van daaruit ga je werken, welk standaard en kwaliteit willen ze hebben. En dat is wat er moet gebeuren.”

De bewindsman heeft ook samenwerkingsafspraken gemaakt met het Technical Centre for Agricultural and Rural Cooperation ACP-EU (CTA). Voorheen was er geen relatie met deze organisatie die heel actief in de de ACP-landen. “Het gaat er niet om dat Suriname kansen mist door niet in verschillende organisaties te zitten,” legt Algoe uit. “Het heeft te maken met mobilisatie, met verbindingen. Voor de eilanden is het makkelijk om onderling te reizen met een klein toestel. Voor Suriname ligt dat wat moeilijker.” Hij vindt het belangrijker dat er een marktinformatiesysteem komt.

De CWA duurt van 8 tot en met 12 oktober. Met het thema ‘Transforming Caribbean Agriculture Through Family Farming’ is het de eerste keer dat Suriname als gastland hiervoor optreedt. Het thema benadrukt het belang van het veranderen van het Caribisch Gebied door het ontwikkelen van de landbouw, in het bijzonder de familielandbouw.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May