Santokhi voorstander van inzetten diaspora sporters
11 Oct 2014, 13:20
foto
VHP-voorzitter Chan Santokhi


" De VHP is er voorstander van dat onze diaspora sporters ook ingezet zouden kunnen worden voor ons land in de verschillende takken van sport". Dit is de reactie van partijleider en assembleelid Chan Santokhi tegenover Starnieuws naar aanleiding van de ontwerpwetten die de Surinaamse Voetbal Bond (SVB) ingediend heeft bij De Nationale Assemblee en elk assembleelid een exemplaar heeft doen toekomen.

Santokhi wijst er op dat VHP een voorstander is van een structureel en duurzaam diasporabeleid. Hij merkt op dat de 'oranjepartij' al drie conferenties hierover gehouden heeft in Suriname en Nederland. De politicus somt de zaken op die van belang zijn in het beleid van de VHP:
1. De internationale bepalingen van alle internationale sportorganisaties bestuderen.
2. Nagaan hoe de nationale wetgeving aangepast zou moeten worden om hun deelname voor Suriname mogelijk te maken.
3. De juridische consequenties moeten ook goed bekeken worden voor deze sporters in hun eigen land van verblijf, als ze de Surinaamse nationaliteit verkrijgen. Het mag geen opgelegde naturalisatie zijn en ze mogen juridisch geen last ondervinden van het land van hun originele nationaliteit.
4. De PSA-wet kan nader uitgewerkt worden om een PSA-er ook voor Suriname te laten uitkomen, zonder dat je de andere nationaliteit hoeft in te leveren. Ook hiervoor moet naar de regelgeving van de internationale spotorganisatie gekeken worden.
5. Er moet ook een onderzoek komen hoe groot de groep van sporters is en hoe de belangstelling zelf zit bij de groep. Wat zijn de randvoorwaarden, omdat sport een big business is!
6. Genaturaliseerde vreemdelingen in Suriname (Brazilianen, Guyanezen etc), kunnen ook voor Suriname uitkomen.

Santokhi vindt het goed dat de SVB een initiatief heeft genomen. De VHP staat er niet afwijzend tegenover. "De zaken die wij hebben opgesomd, moeten ook goed bekeken worden", stelt Santokhi.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May