Algoe: Uitbetaling rijstboeren kan elk moment geschieden
09 Oct 2014, 12:00
foto
Minister Soeresh Algoe


De kleine en middelgrote rijstboeren kunnen elk moment beschikken over de éénmalige compensatie die de regering ze heeft beloofd. Minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zegt aan Starnieuws dat het veel voeten in de aarde heeft gekost, maar dat het uiteindelijk zover is.

Het geld, zo’n SRD 12,3 miljoen, is beschikbaar gesteld door het ministerie van Financiën. Aanvankelijk was het de bedoeling om deze compensatie te halen uit de begroting exportpromotie van het ministerie van LVV. De bewindsman wijst erop dat de boeren het geld niet in handen krijgen, maar dat de middelen worden gestort op de verschillende banken die de rijstboeren hebben opgegeven.

Er was enige stagnatie opgetreden in de uitvoering omdat de gegevens en documentatie die sommige boeren hadden doorgegeven niet klopten. “Maar het is zover, alle papierwerk is af en het ministerie van Financiën kan elk ogenblik de overmakingen doen.” Algoe zegt dat hij veel medewerking voor de spoedige uitvoering heeft gehad van de vicepresident en collega-ministers.

De rijstboeren kwamen het afgelopen seizoen in de problemen nadat zij een lage prijs kregen, tussen de SRD 45 en SRD 50, voor een baal natte padie. De kostprijs van het product was SRD 75. Met enkele rijstexporteurs lukte het minister Algoe om een prijs van SRD 60 per baal te bedingen. Na opeenvolgende onderhandelingen met de Surinaamse Padieboeren Associatie is de prijs beklonken op SRD 58 per baal, wat neerkomt op SRD 480 per hectare.

De compensatie van de regering geldt voor boeren die vanaf 1 hectare tot 200 hectare in productie hebben. Er is geen onderscheid gemaakt in de kostprijs van de verschillende boeren. De problemen van de rijstboeren zijn mede voortgevloeid uit de lagere wereldmarktprijs voor padie.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May