Suriname vraagt Wereldbank ontwikkelingsfinanciering te monitoren
02 Sep 2010, 20:00
foto


Suriname heeft de Wereldbank gevraagd een monitorende positie in te nemen bij het plannen van zijn ontwikkeling en de financiering ervan. De regering Bouterse/Ameerali is vast van plan een goed imago neer te zetten en wil vooral af van een corrupt imago.
Met deze stap naar de Wereldbank wordt ook naar gestreefd Suriname vriendelijker te maken voor buitenlandse investeerders. Deze mededeling deed president Desi Bouterse donderdag tijdens een ontmoeting met journalisten op zijn kabinet.

In de lijn van deze gesprekken is de Wereldbank ook de bevestiging gegeven dat er een goede en kwalitatieve vervanging komt bij de Centrale Bank van Suriname. Op 15 september wordt Gillmore Hoefdraad, topman bij het Internationaal Monetaire Fonds, geïnstalleerd als de nieuwe Governor van de bank.

Niet rooskleurig
Bouterse zegt al vijf gesprekken gevoerd te hebben met de Wereldbank. Ook met andere internationale instanties zal worden gesproken. De president zegt dat deze stap belangrijk is geweest, omdat de huidige financiële positie, in tegenstelling tot wat de vorige regering steeds heeft beweerd, er niet rooskleurig uit ziet. “We zijn serieus hierover. Wat we hebben aangetroffen is een enorme chaos. We willen de Wereldbank daarbij betrekken. Vooral het corrupte imago moet weg”, zegt het staatshoofd.

Volgens Bouterse is er veel uitgegeven en is de staatskas niet wat van gezegd wordt. Hij waagde zich ervoor een cijfermatige presentatie te geven. “Zaken worden nu op een rij gezet en de minister van Financiën zal u zeker uitnodigen om uitleg te geven over de financiële situatie. We zijn dat aan de gemeenschap verplicht”, zei Bouterse.

“We moeten niet blijven klagen over wat er achter gelaten is , maar zien wat te doen met wat er is en het goed doen. We hebben de taak inhoud te geven aan het sociaal plan dat we aan de mensen hebben voorgehouden. Als het niet helemaal lukt dan moeten we ook naar de gemeenschap toe om goed aan te geven waarom er bijvoorbeeld geen 5000 maar 4000 huizen zijn gebouwd”, aldus Bouterse.

Archieffotot: Desi Bouterse, na de verkiezingen in gesprek met Giorgio Valentini, vertegenwoordiger van de Wereldbank, verantwoordelijk voor Guyana, Suriname en Trinidad & Tobago.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May