WHO: Geen tekenen vertraging Ebola-verspreiding
09 Oct 2014, 01:00
foto
De WHO zegt dat de twee zwaarst getroffen landen de hoognodige voorzieningen in de strijd tegen het virus ontberen. (Foto: AFP)


De Ebola-uitbraak vertoont geen tekenen van afname. Tot nog toe heeft de ziekte aan 3.879 mensen het leven gekost. Veel meer worden bedreigt in West Afrikaanse landen die slecht zijn uitgerust om om te gaan met de ziekte, zegt de Wereldgezondheidsdienst (WHO) in een rapport.

Bijna de helft van de geïnfecteerden zijn overleden, zegt de gezondheidsarm van de Verenigde Naties (VN). Tot 5 oktober waren volgens officiële cijfers 8.033 mensen besmet. Van dit aantal zijn 3.879 overleden. Liberia en Sierra Leone, de twee zwaarst getroffen landen, hadden minder dan een kwart van de benodigde bedden.

Het rapport komt nadat de Verenigde Staten heeft gemeld dat de eerste Ebola-patiënt op Amerikaanse bodem is overleden. "De situatie in Guinee, Liberia en Sierra Leone blijft verslechteren, terwijl de overdracht van Ebola zich onverminderd wijdverspreid,” zegt de WHO. "Er is geen bewijs dat de Ebola-epidemie in West-Afrika onder controle wordt gebracht." Volgens de WHO is de gerapporteerde daling van het aantal nieuwe gevallen in Liberia “waarschijnlijk niet waar”. Landen die grenzen aan naties die zijn getroffen door de ziekte, moeten erop voorbereid zijn dat het virus de gebiedsdelen zal overschrijden.

Actie
De WHO-rapport kwam uren na de begrafeniswerkers een eendaagse staking in Sierra Leone hadden beëindigd. Ze hebben actie gevoerd omdat ze niet waren uitbetaald. Door de staking zijn besmettelijk lijken van Ebola-slachtoffers in huizen en in de straten van de hoofdstad Freetown blijven liggen.

Ook de gezondheidswerkers in Liberia roeren zich. Ze hebben gedreigd te staken als niet wordt voldaan aan hun eisen van een maandsalaris van US$ 700 en veiligheidsuitrusting. Ze hebben een ultimatum tot eind van de week gesteld.

Ondertussen heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, een "dringend beroep" gedaan op alle naties om hun pogingen het Ebola-virus aan te vechten, aan te scherpen. De VS zelf stuurt 100 mariniers naar Liberia in de strijd tegen het virus. "Meer landen kunnen en moeten hulp bieden," vindt Kerry. Hij waarschuwt dat er "nog niet genoeg landen betrokken zijn in de strijd om een verschil te maken."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May