Jongeren willen wetgeving om dierenleed te stoppen
09 Oct 2014, 03:00
foto
Romano Jalimsingh overhandigt een petitie aan griffier Ruth de Windt van De Nationale Assemblee. (Foto: Raoul Lith)


Jonge vrijwilligers van de Green Heritage Fund Suriname (GHFS) vragen aandacht voor dierenleed. Zij hebben aan De Nationale Assemblee een petitie aangeboden dat door bijkans 5000 mensen is getekend. Het doel dat deze jongeren willen bereiken is dat er wetten worden gemaakt om de verkoop van wilde dieren te verbieden. “We willen dat de districtscommissarissen geen vergunningen meer verlenen aan mensen om die dieren zo te verkopen”, zegt Romano Jalimsingh vrijwilliger van GHFS.

Jalimsingh benadrukt dat de verkoop van wilde dieren op straat onder zeer trieste omstandigheden plaatsvindt. Hij noemt als voorbeeld de verkopers van papegaaien. “Deze dieren worden vaak in een kooi gepropt zonder bewegingsruimte in de felle zon”. Met deze actie hopen de jongeren niet tegen dovemansoren gesproken te hebben. Suriname heeft een internationale verklaring over dierenwelzijn ondersteund. “De united declaration on animal welfare. Hierin is duidelijk opgenomen dat dieren niet onder zulke erbarmelijke omstandigheden moeten verkeren”, zegt de vrijwilliger.

In 2011 vroeg dierenactivist Monique Pool al aandacht voor het welzijn van de dieren in Suriname. “Mevrouw Pool had toen ook al een petitie ingediend en de situatie is nog steeds hetzelfde gebleven”, legt Jalimsingh uit. Volgens hem zijn het de prioriteiten die de overheid zelf kiest. De petitie is woensdag overhandigd aan de jonge parlementariërs Noreen Cheung (Mega Combinatie/NDP) en Harish Monorath (Nieuw Suriname). Ze hopen dat er over dit onderwerp gesproken zal worden. Jalimsing zegt ervan bewust te zijn dat er niet snel een oplossing kan komen. “Maar we zijn daarom ook op scherp. We dienen niet zomaar een petitie in en laten de zaak zo liggen”, stelt de activist. Deze actie wordt ook ondersteund door de stichtingen Henk Abrahams, Beauty for the Beast, Green Heritage Fund Suriname en Dieren Bescherming Suriname.

De petitie is in ontvangst genomen door Ruth de Windt, griffier van De Nationale Assemblee. Zij geeft aan dat assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons uitlandig is.

Raoul Lith
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May