Vijf jaar wachten op water
08 Oct 2014, 20:00
foto


Als jonge kerel is het eenieders droom om een eigen onderkomen te hebben. Ik werk al een aantal jaren en ben onlangs begonnen deze droom te realiseren. Eenieder weet hoe duur het is om tegenwoordig een eigen huis neer te zetten. Na jaren sparen en de steun van me familie ben ik redelijk op weg. Echter kreeg ik de schrik van mijn leven toen ik een offerte van onze waterleidingmaatschappij onder ogen kreeg.

Mijn huis in aanbouw is ongeveer 200 meter verwijderd van de hoofdweg ergens in Paramaribo. Omdat de afstand zo lang is, moet er een hoofdbuis aangelegd worden om mij van water te kunnen voorzien. Het bedrag dat ik op tafel moet leggen is SRD 23000, exclusief graafkosten omdat ik deze voor me eigen rekening wil nemen. Het bouwen van mijn huis heeft mij al aardig wat gekost en ik kan dit bedrag echt niet op tafel leggen. Mijn huis is nog niet eens afgebouwd of ik word opgescheept met deze kosten. Het zal me zeker vijf jaar kosten voordat ik dit bedrag op tafel kan leggen en mijn intrek kan nemen in mijn nieuwe woning. Zelf de buis aanleggen is geen optie omdat deze volgens de onze waterleidingmaatschappij gekeurd moet worden, getest moet worden etc. etc.

Elke regering belooft keer op keer dat de basisbehoeften toegankelijk gemaakt zullen worden voor eenieder. Wel ik wil in Paramaribo een aansluiting op het waternet, maar het zal me zeker vijf jaar kosten voor ik het bedrag op tafel kan leggen. Voor het bedrag dat mij gevraagd wordt, kan ik water rekenen tot een luxe goed. Wij jongeren moeten zelf voor een perceel zorgen, want die kun je zonder politieke contacten ook niet krijgen. Als je al een perceel hebt, moet je vervolgens nog gaan sparen om een huis neer te zetten. En als dan denkt dat je er bent, dan heb je het glad mis. Want als je huis er eenmaal staat moet ook nog een aantal jaar sparen om een aansluiting op het water- en elektriciteitsnetwerk te kunnen betalen.

Dan horen we elke regering weer praten over de Millennium Developement Goals waarvan water ook een onderdeel is. Ik heb momenteel geen andere optie dan mijn huis te laten zoals het is, al zou ik er zo graag mijn intrek in willen nemen. Zonder water kan ik in ieder geval niet wonen in mijn nieuwe huis. Ik ben bereid te betalen voor een wateraansluiting maar niet een bedrag van SRD 23000 want mijn salaris is niet zo hoog als dat van een minister. Misschien moet ik nog vijf jaar wachten op de overheid zodat er een buis aangelegd kan worden. Dit is de manier hoe onze overheid jongeren wil helpen ontwikkelen! Voor mij in Paramaribo dus nog geen water!

Rajnishkant Paltantewari
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May