Staatsolie verlaat US$ 1 miljard-grens niet
08 Oct 2014, 16:00
foto
De nieuwe raffinaderij van Staatsolie bij nacht. (Foto: Staatsolie NV)


Staatsolie Maatschappij Suriname NV verwacht aan het eind van jaar een bruto inkomen van US$ 1,1 miljard. Vergeleken met het eindresultaat van vorig jaar is dat 8,5 procent meer.

“Ons financieel en operationeel succes in het eerste halfjaar heeft onze positie verder verstevigd als een solide bijdrager aan de Surinaamse economie,” zegt Staatsolie-directeur in het voorwoord van het Halfjaar rapport 2014. Voor het eerste halfjaar boekt het oliebedrijf een bruto-inkomen van iets meer dan een half miljard dollar, US$ 531,4 miljoen. Het netto-inkomen –na belasting afdracht- bedraagt US$ 226,5 miljoen. De prognoses voor eind van het jaar zijn gebaseerd op een wereldmarktprijs van US$ 90 per barrel.

Het bedrijf wil zijn dagelijkse productie van ruwe olie brengen naar 17.000 barrels. in 2015. Tot per juni dit jaar was de dagelijkse productie 16.500 barrels. Op dit moment zijn tien internationale oliebedrijven bezig met exploratie in het Surinaams zeegebied. “Deze samenwerkingsovereenkomsten illustreren onze inspanningen om wingebieden te vinden in het zeegebied,” zegt Waaldijk. In januari heeft het bedrijf productiedelingscontracten getekend met Tullow Oil en Statoil. Deze twee bedrijven zoeken naar mogelijke aardoliereserves in het Demerara Plateau, blok 54. Het is 35 jaar geleden dat Staatsolie exploratieactiviteiten heeft ontplooid in dit gebied, dat 200 kilometer uit de kust van Paramaribo ligt.

Er is een seismisch programma dichtbij de kust voor alle zeven blokken, met uitzondering van blok 4, voorbereid. Waaldijk stelt dat dit onderzoek in ondiep water – nul tot dertig meter – langs de Surinaamse kust in de tweede helft van het jaar zal worden uitgevoerd.

Ook over het Uitbreidingsprogramma van de raffinaderij is de Staatsolie-directeur tevreden. Tegen juni was 83% van de constructie klaar en waren er 4,8 miljoen manuren gedraaid zonder een incident dat voor stagnatie heeft gezorgd. De inauguratie van de nieuwe raffinaderij is gepland op 13 december, op de 34ste jaardag van Staatsolie.

Als een van de andere hoogtepunten in het eerste halfjaar noemt Waaldijk de lening van US$ 275 miljoen met een consortium van banken geleid door Credit Suisse. Met deze lening heeft Staatsolie de optie om een additionele US$ 200 miljoen te lenen binnen twee jaar. Deze kredietfaciliteit zal deels worden gebruikt om het investeringsplan 2014-2018 ter waarde van US$ 1.845 uit te voeren. Het programma richt zich voornamelijk op de productie, exploratie, verkoop en de opstart van de nieuwe raffinaderij en het suikerriet-ethanolproject.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May