Rechtszaak tegen Satca niet uitgesloten
08 Oct 2014, 10:00
foto
Voor Satca-voorzitter Clyde Sabajo is de maat nu meer dan vol. (Foto: Raoul Lith)


Een kort geding tegen de Suriname Air Traffic Controllers Association (Satca) is een mogelijke optie om de onveilige situatie in het Surinaams luchtruim veranderen. Advocaat Dwight Kraag die vaker voor de staat procedeert tegen vakbonden zegt dat de Satca daarmee degelijk rekening moet houden. “Het gaat hier om een dringend belang. Een rechtszaak is een directe mogelijkheid voor de regering om die onveilige situatie weg te werken.”

Kraag zegt dat de regering met de rug tegen de muur is geplaatst en “ ze een verantwoordelijke beslissing zal moeten nemen, een rechtszaak komt daar het best voor in aanmerking.” De raadsman redeneert dat ook al zou de president ingaan op de oproep van de Satca om te praten en te bemiddelen, er niet meteen een oplossing zal komen. Dit terwijl de onveilige situatie in het vliegverkeer blijft voortduren. Kraag bevestigt niet meteen als de regering nu al gebruik zal maken van deze mogelijkheid. “Ik wil alleen aangeven dat de Satca er rekening mee moet houden dat alle opties open zijn en hij wel degelijk rekening moet houden met een rechtszaak. Als de regering ervoor kiest, kan dat vandaag al worden ingediend bij de rechtbank.”

Enkele ex-vakbondsleiders van de Moederbond vinden na de toelichting van de persconferentie van het Satca-bestuur gisteren, dat de situatie precair is en de vakcentrale deze kwestie niet alleen zou moeten laten aan het bondsbestuur. Deze vakbondsleiders zijn met hun bonden lid geweest van de vakcentrale AVVS De Moederbond. Ook de Satca is aangesloten bij de vakcentrale. “We hebben gezien wat er gebeurt met bonden bij deze vakcentrale en we maken ons bezorgd om de positie van deze mensen”, zegt Leeflang.

Hij vindt dat de vakcentrale al in een snelle fase een duidelijke strategie zal moeten uitzetten en toepassen om deze kwestie tot een goed eind te brengen. “Communicatie met de regering op een juiste manier is belangrijk, goede afspraken maken en het kiezen voor positieve mogelijkheden die leiden tot een constructieve oplossing.” Leeflang geeft de Satca moeten mee dat “wij binnen de vakbeweging vaak denken dat wij het aan het rechte eind hebben, maar de ervaring leert dat we vaak in dit soort processen belangrijke steken laten vallen. Dit kan schade brengen aan de hele organisatie.”

De strijd van de Satca dreigt een soortgelijke te worden als dat van de Bond van Penitentiaire Ambtenaren (PA’s). Lots- en positieverbetering spelen ook hier een belangrijke rol. Hetzelfde geldt voor een conceptplan met pijnpunten zoals bij de PA’s waar al zeven jaar uitvoering aan moet worden gegeven. Bij de PA’s is het uiteindelijk tot meerdere langdurige rechtszaken gekomen waar Kraag namens de staat procedeerde. Leeflang zegt dat in alle gevallen de onveilige situatie niet gehandhaafd kan blijven, maar dat anderzijds de positie van de luchtverkeersleiders even zwaar weegt.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May