Coördinator NCCR: Alle protocollen over ebola in werking
07 Oct 2014, 00:00
foto
Kolonel Jerry Slijngaard, coordinator NCCR.


Alle protocollen die in acht genomen moeten worden bij ebola zijn in werking in Suriname. De richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO/PAHO, de Caribische gezondheidsorganisatie Caribische Carpha, de Amerikaanse gezondheidsorganisatie en het Bureau Openbare Gezondheidszorg worden gevolgd.

Dit zegt kolonel Jerry Slijngaard, coördinator van het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR), in gesprek met Starnieuws. Hij begrijpt de bezorgdheid die bij velen heerst over deze dodelijke ziekte die intussen in Amerika en Europa ook al is vastgesteld. In Azië, waar ruim twee miljoen hadjgangers, onder wie ook meer dan honderd Surinamers, naar toe zijn, is er geen ebola geconstateerd. Volgens Slijngaard heeft Saoedi Arabië behoorlijk wat voorzorgsmaatregelen genomen.

Slijngard deelt mee dat op de Johan Adolf Pengel luchthaven nagegaan wordt vanwaar de mensen het land binnenkomen en of ze landen in West- en Midden-Afrika hebben bezocht de afgelopen drie maanden. Op de grenspost te Albina en Nickerie is de Militaire Politie extra alert en worden alle paspoorten goed gecontroleerd. Ook op de Haven in Paramaribo zijn er maatregelen genomen.

Indien het nodig mocht blijken, heeft Suriname de mogelijkheid om een noodvoorziening te treffen om mensen in quarantaine te kunnen plaatsen. President Desi Bouterse had minister Winston Lackin gevraagd om contact op te nemen met de Verenigde Staten voor hulp. Slijngaard zegt dat er al officieel is gereageerd. Er was reeds contact op ministerieel niveau en tussen de militaire attaché en het NCCR. "Dinsdag hebben we een bespreking met ambassadeur Jay Anania van de VS. Het onderwerp is Ebola en de voorbereidingen die getroffen zijn", deelt Slijngaard mee. Hij zegt dat de situatie in de wereld op de voet wordt gevolgd en geleerd wordt uit de ervaringen van de landen die met ebola te maken hebben.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May