Rousseff in tweede ronde tegen Neves
06 Oct 2014, 01:06
foto
Aécio Neves is de tegenkandidaat van president Dilma Rousseff. (Beeld: Al Jazeera)


Hoewel president Dilma Rousseff (Arbeiderspartij) de meeste stemmen heeft gekregen, moeten de kiezers op 26 oktober weer naar de stembus. Rousseff heeft ruim 41% van de stemmen gehaald. Zij zal in de tweede ronde het moeten opnemen tegen Aécio Neves van de Sociaaldemocratische partij. Hij kreeg 34% van de stemmen. Marina Silva van de Socialistische partij is niet meer in de race. Zij haalde 21% van de stemmen, terwijl ze volgens de peilingen op de tweede plaats stond.

Zoals de peilingen uitwezen, zou er een tweede ronde nodig zijn om te beslissen of Rousseff voor de tweede keer Brazilië mag leiden. De winst die Neves geboekt heeft, is als een grote verrassing aangekomen. Hij was tijdens de verkiezingscampagne op de derde plaats. Zondag kreeg hij veel meer steun dan werd verwacht.

Neves heeft kritiek op het economische beleid van de regering. Hij belooft de corruptie te zullen aanpakken en de verregaande bemoeienis van de Staat in bedrijven en banken terug te draaien. Rousseff kan ondanks alle kritiek nog steeds rekenen op de steun van de arbeidersklasse, dankzij de welzijnsprogramma's die door haar voorganger en partijgenoot Luiz Inacio Lula da Silva zijn geïnitieerd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May