Eerste Amerikaanse Ebola-patiënt kritiek
05 Oct 2014, 12:00
foto
Alles waarmee Thomas Duncan in aanraking is gekomen, wordt geïsoleerd en professioneel ontsmet. (Beeld: BBC)


De toestand van de eerste persoon die in de VS is gediagnosticeerd met Ebola is verslechterd. Artsen in de staat Texas zeggen dat Thomas Duncan zijn toestand kritiek is.

Duncan heeft het virus in zijn geboorteland Liberia opgelopen en wordt in isolement behandeld in een ziekenhuis in Dallas. De flat waar hij woonde wordt ontsmet door experts. De overige vier bewoners zijn verplaatst naar een privé-woning.

Zo’n 3.400 mensen zijn in West-Afrika gestorven aan de ergste uitbraak va Ebola ooit. Een hoge Amerikaanse functionaris liet vrijdag weten dat de VS bereid was om 4.000 troepen in te zetten om de regio te helpen de uitbraak onder controle te krijgen. Vier landen in West-Afrika waaronder Guinee, Sierra Leone en Liberia, zijn het zwaarst getroffen.

Duncan is de eerste die in de VS positief op het virus is gediagnosticeerd. Drie Amerikaanse hulpverleners en een fotojournalist werden in Liberia gediagnosticeerd op de ziekte. Eerder was de toestand van Duncan beschreven als ernstig, maar stabiel. Dat is nu veranderd in “kritiek.”

Experimentele behandelingen
Ebola verspreidt zich door contact met het lichaamsvocht van iemand die het virus heeft. De enige manier om een uitbraak te stoppen is om degenen die besmet zijn te isoleren. Wereldwijd zijn er bijna 7.500 bevestigde besmettingen geweest. Functionarissen zeggen dat het cijfer in werkelijkheid veel hoger ligt.

Ondertussen is een Franse verpleegster die het virus in Liberia opliep en is behandeld met een experimenteel middel in Parijs, hersteld. En een Senegalese medisch expert die was besmet in Sierra Leone is ook ontslagen uit een ziekenhuis in de Duitse stad Hamburg.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May