Brazilië naar de stembus
05 Oct 2014, 08:06
foto
Twee vrouwen Dilma Rousseff en Marina Silva zitten in de race voor het presidentschap in Brazilië. (Foto: Reuters)


Brazilianen stemmen vandaag in de meest onvoorspelbare presidentsverkiezingen in decennia en de eerste sinds het einde van een economische opleving die te danken was aan de Partij van de linkse Arbeiderspartij. De linkse arbeiderspartij is twaalf jaar aan de macht geweest.

Terwijl president Dilma Rousseff gaat voor een tweede termijn, overwegen kiezers of de sociaaleconomische voordelen van de laatste tien jaar voldoende zijn om de kandidatuur van een populaire milieuactivist en een pro-zaken sociaaldemocraat te verwerpen. Beiden beloven om de economie een duw te geven na vier jaar glansloze groei.

Uit peilingen blijkt dat Rousseff de koploper is in een race die waarschijnlijk gaat naar een tweede ronde op 26 oktober. De afgelopen campagne geldt als een van de meest concurrerende campagnes sinds de democratie in Brazilië in 1985 is teruggekeerd. De dood van een presidentskandidaat, de onverwachte zoektocht naar een andere en een grimmige campagne door Rousseff om terug te keren hebben bijgedragen tot een van de meest spannende verkiezingen met een onzekere koers van het land zelf.

Rivalen
De belangrijkste rivalen van Rousseff zijn Marina Silva, een wereldwijde milieuheld en Aécia Neves, voormalige gouverneur en senator van de staat. Hij is van de Centrum Partij overgelopen naar de Braziliaanse Socialistische Partij. De Centrum Partij heeft aan de basis gestaan van de economische opleving van Brazilië in de afgelopen tien jaar.

De twee kandidaten van de oppositie willen terug naar het marktvriendelijk economische beleid, het pad dat Rousseff heeft verlaten voor een strikte begroting en inflatie doelen. Silva en Neves hebben ook beloofd om de bemoeienis met grote door de staat geleide banken en bedrijven die de afgelopen jaren onderworpen waren aan politieke interventie en corruptieschandalen, te stoppen. Het laatste schandaal betreft een smeergelden affaire van miljoenen dollars door het staatsenergiebedrijf Petroleo Brasileiro (Petrobras).

Favoriet
Rousseff kan rekenen op steun van de arbeidersklasse, dankzij genereuze sociale welzijnsprogramma's die tijdens de twee termen van haar immens populaire voorganger en politieke peetvader, Luiz Inacio Lula da Silva in omvang zijn gegroeid. Zelfs na massale protesten van een jaar geleden, aangewakkerd door de economische malaise en de woede over corruptie en slechte openbare diensten, lijkt Rousseff in de eerste ronde de favoriet te zijn. Haar populariteit is mede te danken aan een spervuur van negatieve campagnevoering die een vroege voorsprong van Silva heeft uitgehold.

Zelfs al wint Rousseff vandaag de eerste ronde, de peilingen wijzen uit dat ze geen 50% van de stemmen haalt, die ze nodig heeft. De verwachtingen voor een tweede ronde zijn waarschijnlijker, maar ook daar krijgt Rousseff een voorsprong.
Landelijk wordt er gestemd in 450.000 kiesbureaus, in de dichtbevolkte stedelijke gebieden het zuidoosten tot in de afgelegen Amazone dorpen. Kiezers zullen er ook stemmen voor gouverneurs, leden van het Congres en de nationale wetgevers.

Meer dan 140 miljoen mensen zijn geregistreerd om te stemmen in Brazilië, waar iedereen in de leeftijd tussen 18 en 70 verplicht is zijn stem uit te brengen. De stemming is volledig geautomatiseerd, wat betekent dat de resultaten naar verwachting slechts een paar uur na sluiting van de kiesbureaus in westelijke staten bekend zullen zijn. Brazilië heeft een bevolking van bijkans 200 miljoen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May