Fols niet tevreden over positie leerkrachten
05 Oct 2014, 10:00
foto
Marcellino Nerkust, president van de Fols


Ondanks enkele positieve ontwikkelingen in het onderwijs is de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (Fols) niet tevreden over de positie van onderwijzers anno 2014. Vooral op het gebied van wet- en regelgeving is zij ontevreden. De overheid moet zich ook openstellen om over arbeidsvoorwaarden te praten met de vakbeweging. Dit zegt Marcellino Nerkust, president van de Fols, aan Starnieuws. Wereldwijd wordt vandaag, 5 oktober, voor de 20ste keer World Teachers’ Day herdacht.

In een boodschap aan lidbonden schrijft Marvin Andall, president van de Caribbean Union of Teachers, dat het lerarenberoep meer bijdraagt aan de toekomst van de samenleving dan welk ander beroep. Onderwijs is de basis voor alles. De Fols-president is het helemaal eens met deze stelling. Daarom stelt hij het bijzonder op prijs dat er door de first lady computers beschikbaar zijn gesteld voor scholen en dat het beroepsonderwijs wordt aangepakt.

Een andere positieve ontwikkeling zijn de trainingen, verzorgd door het Ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov), in onder meer rekenen, taal en preventie en aanpak van gedragsproblemen. Volgens Nerkust hebben onderwijzers op sublieme wijze hieraan geparticipeerd. "Ze beseffen dat er veranderingen in het onderwijs komen en die moeten bijbenen", zegt de Fols-president. Leerkrachten uit het binnenland moeten volgens hem ook de mogelijkheid krijgen om vervolgstudies te doen. Vooral districtskwekelingen moeten naar een hoger niveau worden getrokken.

Wat de lerarenorganisatie bezighoudt is het feit dat er nu wordt gesproken over uitvoering van de wet op het basisonderwijs. Echter is in onvoldoende mate gecommuniceerd met belanghebbenden. Er is een sessie geweest. De bedoeling was dat op een terugkomdag zou worden nagegaan of alle besproken punten in het document waren meegenomen. “We zijn niet tegen de wet, maar willen dat die goed doorgepraat wordt voordat die wordt bekrachtigd”, benadrukt Nerkust.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May