Ied ul Adha: Offeren met respect voor de dieren
04 Oct 2014, 20:00
foto
Fatima Imamdi maakt twee mala’s, die uit liefde en respect voor het offerdier, zondag om zijn nek worden gehangen. (Foto: Ranu Abhelakh)


Aan de vooravond van het Ied ul Adha, offerfeest, rijgt Fatima Imamdi de bloemen aan een snoer. Ze maakt twee mala’s, halskettingen die ze zondag meegeeft aan haar moeder en schoonvader. “Vlak voordat zij hun stier zullen offeren, dragen zij deze mala uit respect om de nek van het dier.” Het is een traditie die enigszins aan het vervagen is in Suriname, vertelt Imamdi. De gave aan Allah moet met liefde en respect voor het offerdier geschieden.

Volgens de Moslima mag conform de regels van de Islam geen enkel dier lijden tijdens de slachting. Moslims geloven erin dat op de dag des oordeels, indien zij goed zijn bevonden, ditzelfde offerdier hen zal dragen op zijn rug om hen naar de overkant, het paradijs te brengen. “Het dier doet dit uit eerbetoon dat het als offer mocht dienen voor Allah. Daarom moet je ontzag tonen voor het dier, met respect behandelen en op een diervriendelijke manier offeren”, legt Imamdi uit.

De levende offerdieren mogen de dood van een andere ook niet aanschouwen. De tijdelijke stal is dan ook geïsoleerd of afgeschermd van de offerplaats. “Door de jaren hebben wij ook geleerd dat het beter is om het dier een dag of twee van te voren te transporten. Het dier kan dan even tot rust komen, ongeacht of het een tam of een weiland loslopend dier betreft”, zegt Djamiel Ashruf. Hij geeft toe dat het moment van de handeling, best emotioneel voor mensen kan zijn. “Je denkt aan Ibrahim die zijn zoon wilde opofferen. Hier had dus ook jou zoon kunnen liggen, iemand van wie je houdt.”

Het is niet het vloeien van het bloed, of heilig zijn van het vlees, maar het is de handeling, de bereidwilligheid om conform Allah’s wens een dier te offeren, benadrukt Fatima. Deze handeling is de herdenking van de profeet Ibrahim’s (Abraham) om een opdracht van God te volgen om zijn jonge, eerstgeboren zoon Ismail (Ismael) te offeren als een daad van gehoorzaamheid en onderwerping. Het moment dat hij zijn zoons keel probeerde door te snijden, kwam God ertussen en stuurde vanuit de hemel een ram om te offeren in de plaats van de jongen.
Met uitzondering van varkens die als onrein worden beschouwd, kunnen verschillende vierpotige mannelijke dieren worden geofferd. In Suriname is het gangbaar een bok, ram of stier te kiezen, terwijl elders in de wereld ook kamelen en buffels als offerdieren dienen. Het is geen verplichting, maar een wenselijkheid dat Moslims offeren, indien men financieel daartoe instaat is. Enkele Islamitische verenigingen hebben het feest dat wel drie tot vier dagen duurt, vandaag al ingeluid.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May