Leider Hong Kong roept op tot herstel orde
04 Oct 2014, 13:00
foto
Bij botsingen in de belangrijkste hoofdwegen van Hong Kong zijn 19 personen gearresteerd. (Beeld: BBC)


De leider van Hong Kong, CY Leung, heeft de demonstranten gewaarschuwd dat de politie alle handelingen die nodig zijn als nemen om ervoor te zorgen dat overheidsgebouwen en scholen maandag heropenen. In een televisietoespraak vanmorgen heeft hij de demonstranten opgeroepen om de overheid en de burgers hun normale werk en leven te laten hervatten.

De uitspraken van Leung volgend na straatgevechten die hebben geleid tot uitstel van de gesprekken tussen demonstranten en de regering. De activisten zijn boos om China’s plannen om zelf kandidaten te kiezen voor de vervanging van Leung.
Duizenden demonstranten bezetten al meer dan een week delen van de stad en eisen vrije verkiezingen in 2017. Eerder deze week had Leung aangeboden om te praten in een poging de situatie op te lossen, maar dat is afgeblazen nadat er vrijdag botsingen uitbraken.

Amnesty International zegt dat sommige vrouwen seksueel zijn misbruikt tijdens het geweld, waarbij mensen hebben geprobeerd tenten en barricades te ontmantelen. De spanningen blijven hoog, terwijl de demonstranten zich hebben geplaatst op de drie belangrijkste protestlocaties. De schermutselingen waren vandaag minder erg in vergelijking met het geweld op vrijdag.

Sociale orde hervatten
Leung heeft het geweld “scherp veroordeeld”, maar waarschuwde dat het waarschijnlijk zou voortduren, tenzij de “sociale orde” wordt hersteld. "De overheid en de politie hebben de verantwoordelijkheid en de resolutie om alle nodige actie te ondernemen om de sociale orde te herstellen en laten de overheid en alle zeven miljoen burgers hun normale werk en leven hervatten," zei hij.

Leung vindt de "meest dringende zaak” dat de demonstranten, de overheidsmedewerkers toestaan om terug te keren naar het werk en dat ze de hoofdwegen vrijmaken, zodat de scholen maandag kunnen heropenen. De Hong Kong Federatie van Studenten trok zich terug uit de geplande onderhandelingen na enkele straatgevechten op vrijdag. Zij beschuldigt de regering ervan dat die bendes toestaat die de demonstranten aanvallen. Het hoofd van de Veiligheidsdienst van Hong Kong heeft de bewering ontkend.

Chinese bendes
De politie heeft 19 mensen die betrokken waren bij de gevechten gearresteerd. Acht van de gearresteerden zouden volgens de politie relaties hebben met Chinese bendes oftewel triads. Correspondenten zeggen dat triades van oudsher bekend zijn voor netwerken van drugshandel, prostitutie en afpersing. In de afgelopen jaren hebben ze zich ook genesteld in speculatieve ondernemingen, zoals vastgoedontwikkeling. Van sommigen wordt verondersteld dat ze banden hebben met de politieke top, wat de beschuldigingen voedt dat de overheid hen heeft betaald om problemen te veroorzaken.

De centrale regering in Beijing heeft haar volledige steun uitgesproken voor Leung en heeft de protesten illegaal genoemd. China zegt dat de demonstraties “gedoemd zijn te mislukken.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May