Luchtverkeersleiders staken, vliegverkeer onzeker
03 Oct 2014, 21:57
foto
De Satca wil dat de verwaarlozing van de werkruimten wordt aangepakt.


Uit onvrede dat hun zaken maar niet rond komen, zijn de luchtverkeersleiders ertoe overgegaan het werk neer te leggen. Verenigd in de Suriname Air Traffic Controllers Association (Satca) hebben de luchtverkeersleiders ondersteund door de technici die het luchtverkeersinstrumentarium bedienen, vanaf drie uur vanmiddag het werk gestaakt. De bond is nog steeds in beraad.

Een vrachtvliegtuig kon door de staking niet landen en is uitgeweken naar Trinidad. De lading van de exporteurs is achtergebleven op de luchthaven. Ook voor de afhandeling van de vlucht van de SLM naar Amsterdam wordt gevreesd.

De Satca had op 3 april het werk al neergelegd voor meer dan een week om dezelfde pijnpunten. Er is een conceptplan met 30 tot 33 punten samengesteld, waarvan drie tot vier punten in april of begin mei moesten worden uitgevoerd. Een heet hangijzer is de uitbetaling van de Air Traffic Service toelage aan de luchtverkeersleiders. Training van deze groep werkers en het opheffen van het tekort aan luchtverkeersleiders zijn ook prioriteiten van de bond.

De voorzitter van de Satca, Clyde Sabajo, had eerder aangegeven dat ze al zeven jaar aan de weg timmeren om deze zaken gedaan te krijgen. Ook de verwaarloosde en onhygiënische toestanden op de werkvloer ziet de bond graag aangepakt. Starnieuws verneemt dat het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme niet in staat is geweest om de afspraken na te komen, omdat deze zaken zijn overgeheveld naar het ministerie van Binnenlandse Zaken. Hoe lang de actie duurt, is niet duidelijk. Morgen komt de bond weer bijeen met haar leden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May