Ondertekening ontwikkelingsstrategie met Wereldbank in januari
03 Oct 2014, 00:00
foto


Na een traject van ruim twee jaar, is het streven van de regering en de Wereldbank om de ontwikkelingsstrategie van Suriname in januari 2015 te ondertekenen. De Wereldbank zou willen investeren in onder meer onderwijs, rampenbeheersing, verbeteren van de concurrentiepositie en diversificatie van de economie.


Het proces om te komen tot een volledige Country Partnership Strategy (CPS) is begonnen in maart, zegt de president van de Centrale Bank van Suriname, Gillmore Hoefdraad, aan Starnieuws. In mei 2014 vond een tweede missie plaats. Van 25 tot 27 september heeft een delegatie van acht personen, onder leiding van Senior Country Officer, Pierre Nadji, diverse gesprekken gevoerd. De Wereldbank heeft vanaf maart tot nu toe 60 officiële meetings geïnitieerd met betrokken ministeries en de private sector. De delegatie heeft een presentatie verzorgd op de Centrale Bank van Suriname waarbij de 'focusgebieden' zijn belicht.

Door de hernieuwde relatie met de Wereldbank kan Suriname in aanmerking komen voor ruimere sociaal-economische technische bijstand en projectfinanciering van de International Finance Coorporation. Suriname kan zich ook optrekken aan het kennisniveau van dit instituut, hetgeen geldt voor elke samenwerking met internationaal erkende organisaties, zegt Hoefdraad. Voor wat de Wereldbank betreft moet hierbij mede in acht worden genomen de expertise op het gebied van de armoedebestrijding en ontwikkelingsvraagstukken. De te ontwikkelen strategieën moeten aansluiten op het vijfjarige ontwikkelingsplan 2012-2016 van Suriname. Samen met de regering en relevante belanghebbenden uit de publieke en private sector zal de CPS worden afgerond in november 2014, wanneer de Wereldbank opnieuw een werkbezoek zal brengen aan Suriname.

Verschil Wereldbank en IMF
Op de vraag, waar het verschil ligt tussen het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank, antwoordt Hoefdraad dat beide multilaterale instellingen verschillende werkterreinen hebben. De financiële hulp van het IMF concentreert zich veelal op betalingsbalanssteun. Suriname heeft nooit gebruik hiervan hoeven te maken. Daarnaast kan het IMF via artikel IV-consultaties, ook adviezen geven ter bevordering van monetaire stabiliteit, het bewaken van economische groei en het wisselkoersbeleid.

De relatie met de Wereldbank en Suriname werd in 2012, na een breuk van dertig jaren, hersteld. Er werd een Interim Strategy Note opgesteld met als doel elkaar wederom te leren kennen als ontwikkelingspartners. Dit was geldig tot juni 2014 en heeft erin geresulteerd dat zowel van de zijde van de regering als van de Wereldbank de wens is geuit om invulling te geven aan verdere verdieping en uitbreiding van de samenwerking.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May