Leider Hong Kong weigert af te treden
02 Oct 2014, 14:00
foto
De demonstraties in de centrale straten van Hong Kong gaan onverkort door. (Foto: Reuters)


De leider van de stad Hong Kong, Leung Chun-ying, zegt dat hij niet zal aftreden. De demonstranten in Hong Kong eisten dat hij zou aftreden. Ze hadden hem een ultimatum tot middernacht gesteld. Te midden van de chaos in Hong Kong heeft China de Verenigde Staten (VS) gewaarschuwd zich niet te mengen in zijn 'binnenlandse aangelegenheden.'

Al vier dagen bezetten tienduizenden, waarvan het gros studenten, centrale gebieden van de zuidelijke Chinese commerciële stad. De demonstranten waarschuwden dat als Leung zich niet zou houden aan het ultimatum, de acties zouden escaleren waarbij overheidsgebouwen zouden worden bezet. demonstranten. Leung liet weten dat zijn regering bereid was te praten met de demonstranten.

Ook vanmorgen bleven duizenden demonstranten kamperen in de belangrijkste straten van de Chinese autonome regio. Correspondenten melden dat sommige demonstranten vanmorgen zijn begonnen met bezetting van het gebied van het kantoor van Leung. De politie bemant de barricades op een nabijgelegen kruispunt terwijl de demonstranten aan de andere kant kampeerden, weggedoken onder paraplu’s. De protesten tonen geen tekenen op afzwakking. De demonstranten willen volledige democratie en hebben inmiddels twee centrale overheidsgebouwen omsingeld. Leung heeft hen gewaarschuwd dat ze de wet overtreden en dat de politie daarop zou reageren. "Ik zal niet aftreden omdat ik moet beginnen te werken voor de verkiezingen", voegde Leung er tijdens een persconferentie aan toe.

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Wang Yi, heeft de VS en andere landen gewaarschuwd niet te bemoeien in deze kwestie. Verwijzend naar een officiële bron meldt persbureau Reuters dat Leung bereid was om indien nodig de demonstraties voor weken toe te staan. Sprekend in Washington, voegde minister Wang eraan toe dat Beijing geen 'onwettige handelingen die in strijd zijn met de openbare orde' zou tolereren.

De officiële regeringskrant, ‘The People’s Daily’, schrijft in een commentaar vandaag dat Beijing 'volledige vertrouwen' heeft in Leung en dat hij “'zeer tevreden is met zijn werk.' De protesten die al een week duren en waar de duizenden demonstranten electorale hervormingen in Hong Kong eisen, zijn de grootste uitdaging van het gezag in Beijing, sinds China het roer in 1997 overnam in de voormalige Britse kolonie.

De demonstratie is het resultaat van de uitspraak van de Chinese overheid dat zij de kandidaten voor de volgende verkiezingen in Hong Kong in 2017 zal voordragen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May