Vrouwen hebben ook 'support system' nodig voor ambities
27 Sep 2014, 08:00
foto
Het tweede debat over vrouwen in de politiek. Van links naar rechts: Karin Refos, Ruth Wijdenbosch, Angelique del Castilho, Urmilla Joella en Cynthia Chin Fo Sieeuw.


Als vrouwen hogere politieke functies willen bekleden, moet er genoeg ondersteuning zijn thuis, in de partij en de maatschappij. Niemand heeft ooit iets in zijn of haar eentje bereikt. Mannen beschikken al over een ‘support system’ dat ze in staat stelt ongehinderd hun doelen na te streven. Vrouwen hebben dat ook nodig. Kinderen moeten geen barrière vormen voor vrouwen met politieke ambities. Met deze opmerking werd vrijdagavond in Tori Oso de tweede discussieavond van de ‘Ook Zij’ campagne afgesloten.

De campagne heeft als doel om meer vrouwen in bestuursfuncties te krijgen in de politiek en het bedrijfsleven. De organisatie Stas International streeft ernaar dat minimaal 30 procent van de leidinggevenden uit vrouwen bestaat. De tweede discussieavond was tegelijk de eerste politieke ronde. Voor deze ronde zaten om de tafel Urmilla Joella, voorzitter van de VHP adviesraad, Ruth Wijdenbosch, ondervoorzitter van de NPS, Cynthia Chin Fo Sieeuw, hoofdbestuurslid van de
Abop en Angelique del Castilho, waarnemend voorzitter van DA91. Zij deden stuk voor stuk het ‘vrouwenbeleid’ van hun partijen uit de doeken.

De VHP streeft ernaar om 25 procent van het bestuur uit vrouwen te doen bestaan, bij de NPS worden leidinggevende functies voor 50 procent door vrouwen ingevuld. Abop heeft geen quota gesteld maar vrouwen maken wel voor 38 procent deel uit van het dagelijks bestuur en DA91 gaat voor 50 procent. De huidige bezetting ligt op 30 procent.

Bijdrage samenleving nodig
Na de inleidingen kon het publiek vragen stellen. De opkomst was minder dan op de eerste discussieavond. Maar dat maakte de vragenronde en discussies niet minder intens. Men wilde vooral weten wat de aanwezige politieke partijen doen voor vrouwen die politieke ambities hebben en wat er gedaan wordt om obstakels weg te werken. De vertegenwoordigers gaven aan te werken aan de punten.

Geconcludeerd werd dat de hele maatschappij een bijdrage moet leveren aan de doorbraak van vrouwen. Net zoals de mannen een ‘supportsysteem’ hebben moeten de vrouwen ook kunnen steunen op zo een systeem. Ze moet wel eerst bereid zijn om ‘commitments’ te maken aan gezin en partij.
Er staan nog drie politiek rondes op het programma. De laatste ronde is op 16 mei, ruim na de samenstelling van de verkiezingslijsten. De voorgedragen vrouwen voor De Nationale Assemblee zullen dan in discussie gaan. Speciale gast zal zijn Sheila Sitalsing, die de Heldringprijs voor beste Nederlandse columnist won in 2013. Zij zal ook de ‘keynote’ spreker zijn. De eerstvolgende politieke ronde is op 24 november deelde Karin Refos, directeur van Stas International mee. Dan zullen de NDP, Pertjajah Luhur, DOE en BEP in discussie gaan.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May