Scholen openen deuren mogelijk op 6 oktober
26 Sep 2014, 15:00
foto
Robert Peneux, directeur van Onderwijs (tweede van rechts) weet nog niet zeker of de school op 1 oktober begint. Naast hem minister Michel Blokland van Volksgezondheid en Roseline Samsoedien, deken van districtscommissarissen. Rechts directeur Marthelise Eersel van Volksgezondheid.


De scholen zullen mogelijk op 6 oktober beginnen. Dit heeft niet alleen te maken met de bestrijding van Chikungunya, maar ook om organisatorische redenen. 1 oktober is op een woensdag, midden in de week, zegt directeur van Onderwijs, Robert Peneux. Uiterlijk maandag wordt bekendgemaakt wanneer de deuren van de scholen opengaan. Op het kabinet van de vicepresident is vandaag een persconferentie gehouden, waarbij aangegeven is dat SRD 1 miljoen door Financiën alvast is uitgetrokken voor de landelijke bestrijding van de muskiet.

Vicepresident Robert Ameerali benadrukt dat de dakgoten van de scholen gerepareerd moeten zijn. De omgeving moet muskietenvrij worden gemaakt. Er zal worden opgeruimd en met malathion gespoten. Ook de scholen in het binnenland worden aangepakt. De directeur van Volksgezondheid, Marthelise Eersel, die voorzitter is van het coördinatieteam, zegt dat in het binnenland de ziekte nog niet is opgedoken, zoals in het kustgebied. Voorkomen moet worden dat er uitbreiding plaatsvindt.

Verwacht wordt dat de acute situatie nog ongeveer drie weken zal duren. In die tijd wordt een landelijke campagne gehouden. In de Onderraad die ingesteld is, zit nagenoeg de helft van de ministerraad, zegt minister Michel Blokland, die de coördinator is. Hij deelt mee dat bij uitbraak van ziekten de protocollen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO/PAHO) in acht worden genomen. Als dat niet helpt, gaat er nieuwe fase in, zoals dat nu het geval is. Ameerali merkt op dat diverse ministeries uit hun eigen budget de normale dingen moeten doen, die nodig zijn. Voor zaken die te maken hebben met de bestrijding van de Chikungunya, zullen uit de algemene pot betaald worden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May