RGD-artsen nemen vrijdag besluit over hervatting werk
26 Sep 2014, 00:00
foto


De ledenvergadering van de Vereniging van Regionale Gezondheidsdienst Artsen (VRA) zal vrijdagochtend beslissen of 'het beraad' zal worden opgeheven. De RGD-artsen werken vanaf maandag niet omdat ze ontevreden zijn over de vergoeding die zij krijgen voor de basiszorgverzekering. Ze zijn vanaf januari niet uitbetaald voor de basiszorg. Daarnaast vlot het ook niet met de collectieve arbeidsovereenkomst. De vaste commissie van De Nationale Assemblee heeft de hele donderdag besteed om uit de impasse te geraken.

Theo Vishnudatt, voorzitter van de vaste assembleecommissie voor Volksgezondheid, en Amzad Abdoel, lid, hebben goede hoop dat de artsen 'het beraad' opheffen. "Ik heb een goed gevoel hierover. De VRA heeft aan de commissie de knelpunten uitgelegd. Daarna is het bestuur van de RGD en de directie onder leiding van waarnemend directeur John Goedschalk ontvangen. Terwijl de VRA zegt dat er winst gemaakt wordt met de basiszorgverzekering, stelt de RGD-leiding dat dit niet het geval is. De Staat moet de RGD subsidiëren om uit de kosten te komen.

Zonder in details te gaan, zegt Vishnudatt dat het belangrijk is dat het acute probleem wordt opgelost. Op de VRA is het beroep gedaan om het werk te hervatten en de RGD zal het kort geding intrekken. De vergoeding over de basiszorgverzekering en andere zaken zullen verder aangepakt worden. Vishnudatt heeft aangegeven dat het kabinet van de president zich zal buigen over het geschil. De raadsadviseurs Jules Wijdenbosch en Errol Alibux zijn bereid om zich in te zetten voor een oplossing.

Vishnudatt en Abdoel geven aan dat beide partijen bijzonder coöperatief waren. De RGD-leiding is zelfs teruggekomen om antwoorden te geven op vragen die de VRA had gesteld aan de vaste commissie. Hierbij waren ook aanwezig Oesman Wangsabesari, Frederik Finisie en Jenny Warsodikromo. "Belangrijkste is dat iedereen het ermee eens is dat de Chikungunya aangepakt moet worden. Mensen die ziek zijn, moeten zo snel mogelijk een arts kunnen raadplegen. In belang van de samenleving verwacht ik een oplossing. Bovendien zijn er goede vooruitzichten dat de knelpunten tussen de VRA en de RGD-leiding door het kabinet van de president structureel aangepakt zullen worden", zegt Vishnudatt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May