Meer dan 1.000 gearresteerd in grote EU anti-misdaad actie
25 Sep 2014, 12:00
foto
Zakken met in beslag genomen cocaine. (Foto: Reuters)


Politiekorpsen in de Europese Unie hebben meer dan 1.000 arrestaties verricht in hun grootste ooit gecoördineerd optreden tegen de georganiseerde misdaad. Dertig Roemeense kinderen werden gered van mensenhandel, en 200 kg heroïne en 599 kg cocaïne werden in beslag genomen.

Eenheden van de EU en elders hebben samen gehandeld in Operatie Archimedes. De actie is dinsdag geëindigd, zegt het EU-politiebureau Europol. De politie heeft 170 mensen gearresteerd in verband met mensenhandel. Ongeveer 10.000 illegale migranten zijn gecontroleerd in het kader van de operatie, meldt Europol.

Archimedes is gecoördineerd door Europol uit Den Haag in Nederland. Alle 28 EU-lidstaten plus politiekorpsen in zes andere landen: Australië, Colombia, Noorwegen, Servië, Zwitserland en de Verenigde Staten hebben deelgenomen.

Europol-directeur Rob Wainwright vertelde verslaggevers dat de acht dagen durende operatie de "afzonderlijke grootste aanval op de georganiseerde misdaad was die we hebben gezien in Europa". Bijna alle vormen van criminaliteit waren het doelwit, variërend van drugshandel tot illegale immigratie, fiscale fraude, vervalsing en diefstal. Onder de illegale drugs die in beslag is genomen, was ook 1,3 ton cannabis.

Wainwright zei dat er een groeiende trend is van slachtoffers die worden gerekruteerd en verhandeld in heel Europa. Kinderen worden uitgebuit voor seksuele en economische doeleinden, waaronder een aantal worden gebruikt als prostituees en anderen moeten bedelen op straat, voegde hij eraan toe.

De operatie van Europol schetst een beeld van de grensoverschrijdende en onderling verbonden netwerken van criminaliteit.De aankondiging van deze ongekende arrestaties zijn bedoeld om de burgers gerust te stellen en criminelen af te schrikken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May