Brazilië zet ‘goede’ muskieten in tegen dengue
25 Sep 2014, 04:00
foto
Brazilië zet tienduizenden met de Wolbachia-bacterie besmette muskieten in in de strijd tegen dengue.


Braziliaanse onderzoekers in Rio de Janeiro hebben duizenden muggen die zijn besmet met een bacterie die dengue-koorts onderdrukt, vrijgelaten. De hoop is dat ze zich vermenigvuldigen, broeden en het aantal van andere muskietensoorten overtreffen, waardoor de dengue-ziekte kan afnemen.

Het initiatief is onderdeel van een programma dat ook wordt uitgevoerd in Australië, Vietnam en Indonesië. De intercellulaire bacterie, Wolbachia, die wordt geïntroduceerd, kan niet worden overgedragen op mensen.

Het programma is gestart in 2012, zegt Luciano Moreira van het Braziliaanse onderzoeksinstituut Fiocruz, die het project leidt in Brazilië. "Onze teams leggen wekelijkse bezoeken af aan de vier wijken in Rio die het werkterrein zijn van dit project. De muskieten werden geanalyseerd nadat ze waren gevangen in speciale vallen. "Transparantie en een goede voorlichting van de huishoudens is prioriteit."
Gedurende vier maanden zullen maandelijks tienduizenden muggen worden vrijgelaten. De eerste bezending is vrijgelaten in het noorden van Rio in Tubiacanga.

'Goede' bacterie
De bacterie Wolbachia wordt gevonden in 60 procent van de insecten. Het werkt als een vaccin voor de mug -Aedes Aegypti - die dengue draagt. De bacterie voorkomt dat het dengue-virus zich vermenigvuldigt in het lichaam van de muskiet.
Wolbachia heeft ook een effect op de voortplanting. Als een besmette mannelijke muskiet de eitjes bevrucht van een vrouwelijke muskiet zonder de bacterie, komen er geen larven uit deze eitjes. Als de mannelijke en vrouwelijke muskiet zijn besmet of als alleen het vrouwtje de bacterie draagt, zullen alle toekomstige generaties muggen, Wolbachia dragen. Het resultaat hiervan is dat de Aedes-muskieten met Wolbachia zullen overheersen zonder dat onderzoekers steeds meer besmette insecten hoeven los te laten. In Australië gebeurde dit binnen gemiddeld tien weken.

Het onderzoek naar de Wolbachia begon in 2008 aan de universiteit van Monash in Australië. De onderzoekers voeden de muggen voor vijf jaar op hun eigen armen vanwege de bezorgdheid op dat moment dat Wolbachia mensen en huisdieren zou kunnen besmetten.

Drie wijken in Brazilië zullen worden gemonitord en zullen er grootschalige studies worden uitgevoerd om het effect van de strategie te evalueren voor 2016. Na een afwezigheid van meer dan 20 jaar is de dengue-muskiet in 1981 weer opgedoken in Brazilië. In de afgelopen 30 jaar zijn meer dan zeven miljoen gevallen geregistreerd. Brazilië staat op de wereldranglijst op de eerste plaats met het aantal dengue-gevallen van 3,2 miljoen en 800 doden in de periode 2009-2014.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May