Herdenking geboortedag: Lachmons gedachtegoed leeft voort
21 Sep 2014, 15:00
foto
Hoofdbestuursleden van de VHP bij de kranslegging. Voorzitter Chan Santokhi, ondervoorzitter Radjkoemar Randjietsingh en secretaris Ganeshkoemar Kandhai brengen hulde aan oprichter Jagernath Lachmon. (Foto: René Gompers)


Hoewel de oprichter van de VHP, Jagernath Lachmon, niet begraven maar gecremeerd is, "draait hij in zijn graf", volgens partijleider Chan Santokhi. Dit gelet op de politieke situatie in het land, zei Santokhi vandaag bij de herdenking van de 98ste geboortedag van ‘Papa Lach.’ Santokhi bracht in herinnering dat Lachmon bekend stond om zijn verbroederingspolitiek. “Hij zei dat hij pas goed zal rusten wanneer er eenheid is. Ik ben ervan overtuigd dat hij goed rust. Maar ik ben er ook van overtuigd dat hij af en toe beweegt als men kijkt naar wat het land wordt aangedaan.”

Vanmiddag is in het partijcentrum ‘de Olifant’ hulde gebracht aan de oprichter en voormalig leider van VHP. Het is de eerste keer dat er kransen gelegd worden in het centrum, nu er ook een standbeeld van Lachmon op het terrein is. Op het Onafhankelijkheidsplein is er ook een standbeeld en in Nickerie staat er een borstbeeld van de politicus. Er zijn kransen gelegd door de politieke leiders van de NPS, VHP, KTPI, Pertjajah Luhur en vertegenwoordigers van de Moederbond. In alle toespraken werd de leider geroemd om zijn verbroederingspolitiek, de eenheidsgedachte, de vrede die hij voorstond en de gelijkheid tussen mensen en de politiek. “Lachmon wilde niet dat er dominantie moest zijn van een enkele bevolkingsgroep en ook niet van een enkele politieke partij”, haalde Santokhi aan. “Als we praten over Lachmon, praten we over rechtsstaat en democratie. Hij wist al heel vroeg dat men samen moest bundelen tegen de dreigingen van toen. Hij heeft leiderschap getoond in de moeilijke tijden dat de democratie en de rechtsstaat in gevaar was.”

Santokhi constateert dat er de laatste jaren veel schort aan de verbroedering en eenheid in het land. “Hoe gaan we als leiders om met onze natie, wat is de rol van media-instrumenten die getypeerd kunnen worden als haatradio, haatprogramma's tegen bepaalde groepen en individuen?” vroeg Santokhi zich af. “Ik kan best begrijpen dat de rust van onze gewezen leider gestoord wordt. Het is aan ons om de rust terug te brengen, om de missie van Lachmon voort te zetten.” Santokhi voorziet dat in 2015 de democratie en rechtsstaat hersteld worden, het onveilige gevoel en andere dreigingen weggemaakt zullen worden, wanneer de combinatie van de VHP, NPS,SPA, DA91, KTPI, BEP en Pertjajah Luhur regeermacht verworven heeft.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May