Begrafenisteam Ebola-doden aangevallen in Sierra Leone
21 Sep 2014, 08:00
foto
Sierre Leone heeft een avondklok van drie dagen afgekondigd in een poging verdere verspreiding van het Ebola-virus te voorkomen. (Foto: AFP)


Een team van gezondheidswerkers die probeerden om Ebola-slachtoffers te begraven, is onder vuur komen te liggen in de hoofdstad van Sierra Leone. Sinds vrijdag geldt in het land voor drie dagen landelijk de avondklok in een poging verdere verspreiding van het Ebola-virus te voorkomen.

De politie is zaterdag er bij gehaald om het team te helpen in het dorp Matainkay, 20km ten oosten van de hoofdstad Freetown. Een getuige vertelde de staatstelevisie dat het begrafenisteam in eerste instantie genoodzaakt was om de vijf lichamen achter te laten om hun vege lijf te redden. Een lokale politiecommandant vertelde het persbureau Reuters dat "sommige jongeren hebben geprobeerd om de begrafenis te verstoren."

Sinds de avondklok vrijdag in werking is getreden, zijn de meeste van de zes miljoen bewoners van Sierre Leone gekluisterd in hun huizen. Alleen essentiële werknemers, zoals gezondheidswerkers en veiligheidstroepen, zijn vrijgesteld van de landelijke maatregel.

Critici zeggen echter dat de maatregelen ertoe kunnen leiden dat de mensen extra moeite zullen doen om zeer besmettelijke lichamen te verbergen. De liefdadigheidsgroep ‘Artsen Zonder Grenzen’ zegt dat het "uiterst moeilijk zal zijn voor gezondheidswerkers om nauwkeurig gevallen te identificeren door huis-aan-huis-screening".

De organisatie zegt dat Sierra Leone niet beschikt over voldoende bedden, zelfs als verdachte gevallen tijdens de avondklok worden geïdentificeerd. Het naburige Liberia had vorige maand ook tijdelijke quarantaine maatregelen getroffen en een avondklok ingesteld, maar ze werden opgeheven na hevige straatprotesten.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie heeft het virus meer dan 560 mensen in Sierra Leone gedood en meer dan 2.600 in West-Afrika sinds de uitbraak in december begon.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May