Goederendatabase moet consumenten beter beschermen
10 Sep 2014, 18:00
foto
HI-minister Don Tosendjojo, hoofd Consumentenzaken HI, Danielle Sumter en Hilda Kelstrall van de Caricom-voedselarm tijdens de presentaties over het Carrex-systeem.


Om de consument in de toekomst beter te beschermen in Suriname wordt het ‘Caricom Rapid Alert System (het Carrex-systeem) gepromoot. De afgelopen twee dagen zijn er door verschillende Caricom-vertegenwoordigers, presentaties gegeven over de werkwijze van het systeem. Minister Don Tosendjojo van Handel en Industrie (HI) merkt op dat Carrex een systeem is voor gegevensuitwisseling van gevaarlijke non-food goederen tussen Caricom-landen.

Danielle Sumter, hoofd Consumentenzaken van HI, geeft aan dat de Caricom met haar lidlanden heeft gewerkt aan dit systeem een ‘database’. “Alles dat niet voeding gerelateerd is, kun je daarop aangeven. Binnen dit systeem zie je dan direct welke gevaarlijke goederen worden genoemd. Het kunnen verschillende kledingstukken zijn, het kunnen auto’s of elektrische producten zijn. Je kan natrekken als zo een product gerepareerd moet worden of als het helemaal vanuit de markt moeten worden verboden.”

Sumter legt uit dat het Carrex-systeem er al is. “Wat er nu gebeurt is dat de Caricom naar alle lidlanden gaat. En de consultants proberen het beleid aan te schroeven en af te stemmen met ons.” Ze zegt dat de verschillende landen het systeem momenteel samenvoegen. Door de integratie wordt het bekend onder de mensen die bezig gaan zijn met het systeem. “Carrex gaat geoperationaliseerd kunnen worden door consumenten, consumentenorganisaties, importeurs en andere economische operatoren,” meent Sumter. Alle informatie gaat naar het nationale contactpunt, dat is Consumentenzaken van HI. Het hoofdcontactpunt is het Caricom Secretariaat.

“Carrex gaat werken in het voordeel van consumenten als de contactpunten van de verschillende lidlanden gecoördineerd samenwerken. Dat wil zeggen het opsporen, onderzoeken naar waarheid van klachten en waar inodig verwijderen van gevaarlijke producten van schappen,” zegt Hilda Kelstrall, Consumer Health and Safety officer van Caricom. Ze geeft aan dat deze sessies heel belangrijk zijn. “Want de bijdrage die wordt geleverd door eenieder maakt dat dit een beter product wordt.”

"Het is zo dat Consumentenzaken is opgericht om consumenten qua wetgeving en beleid optimaal te beschermen tegen zaken die ervoor kunnen zorgen dat ze worden benadeeld. Met de introductie van het Carrex-systeem is dit een poging om samen met de Caricom ervoor te zorgen dat we deze stap verder brengen om consumenten te beschermen,” stelt Sumter. Ze deelt verder mee dat Suriname in oktober gastland is van een internationale training waarin de Caricom-landen participeren. De OAS samen met technici vanuit Barcelona zullen dan een training verzorgen voor verdere integratie van het systeem.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May