Centrale Bank: 'Devaluatiespook is een mythe'
08 Sep 2014, 16:15
foto


De Centrale Bank van Suriname (CBvS) zegt in een persbericht dat er geen devaluatie van de Surinaamse munt op komst is. Er is volledige vertrouwen in de sterke Surinaamse munt. De bank ervaart het 'devaluatiespook' als een mythe. "Met de huidige stabiliteit, de enorme verbetering op het gebied van staatsfinanciën in de afgelopen maanden en de garanties voor continuïteit van dit doordacht beleid gegeven door de minister van Financiën, en de opkomende investeringen in de economie zou dat de grootste onzin zijn", stelt de CBvS.

De CBvS zegt er samen met de regering, de banken en het bedrijfsleven alles aan om de economie gezond te houden en de stabiliteit die goed is voor verdere groei te behouden. De externe waarde van de munt, of wisselkoers, is gedekt door een zeer goede hoogte van de internationale reserves. De reserves zijn op dit moment genoeg voor ongeveer 3,5 maanden van import van goederen en diensten voor de gehele economie. De dekking is zelfs veel hoger wanneer in acht wordt genomen dat de mijnbouwbedrijven vrijwel volledig zelf hun importen plegen en geen beroep doen op de internationale valuta reserves aangehouden door de CBvS en banken. Uit de internationale reserves worden betalingen verricht voor de andere (niet mijnbouw) sectoren. Dan is de effectieve dekking een riante 4,5 tot 5 maanden.

Bijna geen aanvragen meer
Ook met interventies blijft het niveau van de internationale reserves goed, omdat bij interveniëren opgelet wordt dat ingesprongen wordt om slechts tijdelijke tekorten van de markt op te vangen. Het is zelfs zo dat er op dit moment praktisch geen aanvragen meer zijn bij de CBvS voor interventie middelen. De markt is verzadigd, zegt de bank. De afgelopen weken zijn alle aanvragen gehonoreerd en verzekert de bank dit ook in de komende maanden te kunnen blijven doen. Interveniëren is niet springen in een oneindige put, maar is stabiliseren. Ook wordt opgelet dat het gaat om een behoefte van de reguliere importen en gangbare betalingen die de economie draaiende houden. De interventiemiddelen dienen dus niet om speculanten te accommoderen en hebben ook geen achtergrond van vrees over de koers.

CBvS zegt te interveniëren met de kennis dat de perspectieven van de economie goed zijn, de verdiencapaciteit sterk is en in de toekomst nog sterker wordt. De economie blijft gezonde groei noteren, die in de naaste toekomst zelfs op een hoger niveau komt te liggen, alleen al vanwege grote investeringen in de mijnbouw. Voortgaande en voorgenomen investeringen in andere sectoren zullen de groei alleen maar versterken. De start van de Staatsolie raffinaderij zal op korte termijn enorme besparing van vreemde valuta met zich meebrengen. Ook de investeringen door Surgold die van start gaan zullen leiden tot een enorme toestroom van vreemde valuta. "Dit zijn harde feiten! Als de huidige economie van vandaag nu ondersteund wordt met stabilisatiemaatregelen zal de economie van morgen dat dubbel en dwars terugverdienen", zegt CBvS.

Geen aanleiding tot paniek
De bank wil ook aangeven dat er absoluut geen vrees hoeft te bestaan dat vakantiegangers niet aan reisdeviezen kunnen komen. Er is een uitstekende samenwerking met de banken en vakantiegangers hoeven helemaal niet op straat om de reisdeviezen duurder dan de officiële koersen op te kopen. Voor onduidelijkheden mogen de reizigers zich wenden tot de directies van de algemene banken of tot de Centrale Bank.

De bank ontvangt het signaal van de markt dat dit beleid de bedrijven normaal in staat stelt met de hier gevestigde banken hun business te doen en zij geen aanleiding zien om in paniek de valutamarkten op te gaan. Bedrijven blijken de korte termijn koersbewegingen tussen de US dollar en de Euro op de internationale markten goed te begrijpen, waardoor er geen paniek ontstaat. "Dit ligt immers buiten onze invloedssfeer en hoeft totaal geen probleem te betekenen. De prijsbeweging tussen de US-dollar en de Euro wordt op de internationale markt geheel bepaald door de economische en sociaalpolitieke ontwikkelingen in de sterke valutalanden en hun bondgenoten", legt de bank uit.

De bank ontvangt signalen van de markt dat er enkele partijen zijn die enkel uit korte termijn winstbejag valuta opkopen of oppotten. Het doel is niet de ondersteuning van de economische bedrijvigheid, maar het speculeren op winst uit koersfluctuaties. Tegelijkertijd hebben deze partijen waarschijnlijk de Euro te duur opgekocht en kunnen die nu niet kwijt. Zij zoeken dan hun vlucht in het oppotten van US-dollars die zij duur willen verkopen. Zo komen zij in een spiraal terecht die niet alleen problemen voor hun eigen handelen kan veroorzaken, maar ook – indien gedoogd of hardnekkig op grote schaal volgehouden wordt – andere sectoren kan schaden, zoals bijvoorbeeld bij het creëren van een kunstmatig tekort aan vreemde valuta. De bank roept op deze handelingen achterwege te laten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May