Universiteit bekostigt academische studie Shivan Bissesar
06 Sep 2014, 19:00
foto
Shivan Bissesar


De Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) gaat de academische studie van Shivan Bissesar bekostigen. Shivan heeft met het behalen van de bronzen medaille op de Internationale Natuurkunde Olympiade in Kazachstan, geschiedenis geschreven. Suriname heeft voor het eerst een medaille bemachtigd op dit wereldevenement. De grootse waardering werd vandaag geuit bij de prijsuitreiking aan de vijf deelnemers van de olympiade op de AdeKUS.

“Ik ben blij. Mijn moeite is beloond”, zegt Shivan kalm. “Ik weet nu nog niet of ik een technische of een medische studie ga doen. Maar dit is al heel wat.” Shivan is zeventien en vijfde klasser op het J.C. de Miranda Lyceum. Kenneth Goenopawiro, secretaris van AdeKUS, licht toe dat de beurs ingaat zodra de medaillist de VWO-opleiding heeft afgerond. “De kosten worden tot en met de ‘masters’ gedekt. Je kunt dus nog promotie doen”, deelt Goenopawiro mee. Shivan heeft behalve de beurs ook een certificaat, een Ipad en een plakkaat ontvangen. De rest van het olympisch team zal op een later tijdstip ook giften krijgen. Shirani Bisnajak, Osei Fränkel, Ravi Autar en Himdat Deochand zijn leerlingen van het Ewald P. Meyer Lyceum.

Aan de Olympiade hebben 374 personen meegedaan. Om in aanmerking te komen voor medailles moet een bepaald aantal punten voor de opdrachten gehaald worden. Voor brons was de eis 12.7 punten. Shivan haalde 14 punten. Nardi Johanns, voorzitter van het Comité Natuurkunde Olympiade Suriname, is trots op de prestatie. “Wij bestaan al 24 jaar en halen eindelijk een medaille. We kijken uit naar de gouden plak.” De volgende Olympiade wordt in Mumbai, India, gehouden. “Wij bestaan dan 25 jaar en willen met een groter team ons land gaan vertegenwoordigen”, laat Johanns optekenen.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May