Regering en padieboeren bereiken akkoord
04 Sep 2014, 22:08
foto
SPBA-voorzitter Harinannan Oemraw


Het bestuur van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA) en de ministers Soeresh Algoe (Landbouw, Veeteelt & Visserij) en Winston Lackin (Buitenlandse Zaken) hebben zojuist overeenstemming bereikt. De boeren zullen SRD 8 subsidie krijgen van de overheid op een baal (79 kilogram) natte padie. Dit komt neer op SRD 480 voor een hectare. Alle acties die gepland waren voor vrijdagmorgen, zijn opgeschort.

Harinannan Oemraw, voorzitter van de SPBA, zegt aan Starnieuws dat er verder gesproken wordt met de regeringsdelegatie. Over vier weken is er meer duidelijkheid over andere mogelijkheden, waaronder de Petro Caribe deal met Venezuela. Er wordt ook nog verder gesproken over ureum en NPK-kunstmest. Indien de inputs goedkoper worden, zal de kostprijs verder omlaag gaan.

De Vereniging van Rijst Exporteurs had ondersteuning toegezegd aan de boeren. Zij zouden gezamenlijk in actie gaan. De exporteurs stellen zich op het standpunt dat ze niet meer dan SRD 50 kunnen betalen voor een baal natte padie omdat de wereldmarktprijs gedropt is. Zij zitten nog met voorraden. Rijstmagnaat Imro Manglie is bereid om SRD 60 per baal te betalen. Nu zal de Staat SRD 8 per baal subsidiëren. Het SPBA-bestuur was vanmiddag naar de stad gereisd om op het ministerie van LVV verder te praten over een oplossing.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May