Rijstsector wordt donderdagmiddag mogelijk lamgelegd
04 Sep 2014, 00:40
foto


Er is een grote boycot gepland in de rijstsector om alle activiteiten stop te zetten vanaf 12.00 uur donderdag. Dan zal er een vergadering worden belegd met padieboeren, pelmolenaars, opkopers, combinehouders en vervoerders. Dit is woensdagavond besproken tijdens een bijeenkomst die de Vereniging van Rijst Exporteurs (VRE) had met onder andere Harinannan Oemraw van de Surinaamse Padieboeren Associatie en Chanderban Dwarka, die de trekker is van de Belangen Organisatie van Padieboeren Nickerie.

Terwijl Oemraw zegt aan Starnieuws dat alles lamgelegd zal worden en de rest van het land geen rijst zal hebben, stelt de voorzitter van de VRE, Bhagwatpersad Ramadhin, dat de besluiten om 12.00 uur genomen zullen worden. De VRE zal de padieboeren ondersteunen in hun strijd tegen een betere padieprijs. De VRE wil structurele maatregelen en is niet meegegaan met de prijs van SRD 60 voor de opkoop van een baal natte padie, die minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is overeengekomen met onder andere rijstmagnaat Imro Manglie. Op de bijeenkomst waren ook pelmolenaars aanwezig.

De padieboeren krijgen nu rond de SRD 50 voor een baal natte padie. Zij zeggen dat hun kostprijs SRD 75 is. De boeren willen tenminste nog SRD 4.50 op het voorstel van de minister. De exporteurs en de padieboeren vinden dat nu gezamenlijk opgetrokken moet worden zodat de overheid het verschil in prijs compenseert. Ramadhin zegt dat over de hele wereld de overheden de boeren subsidiëren, waarom wordt dat niet in Suriname gedaan, vraagt hij zich af. Een van de opties is dat er geen padie meer opgekocht zal worden door de leden van VRE.

Oemraw en Dwarka zeggen dat het gesprek met de VRE heel goed was. Er zijn voorstellen gedaan om de acties van de boeren te ondersteunen en als het goed uitpakt, worden alle activiteiten in de sector stopgezet. Oemraw meent dat de opkopers ook niet kunnen exporteren met de prijs die zij aangeboden krijgen op de wereldmarkt. Hij merkt op dat iedereen onder de situatie lijdt.
Dinsdag had de rijstsector een onderhoud met minister Algoe en zijn collega's Rabin Parmessar (Openbare Werken) en Winston Lackin (Buitenlandse Zaken). De bewindslieden hebben beloofd vandaag te antwoorden op de voorstellen die gedaan zijn. Er moest eerst afgestemd worden met president Desi Bouterse.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May