Compromissen, de oplossing van geschillen
04 Sep 2014, 10:00
foto


Gelukkig is Suriname een land waar de democratische beginselen, waar de normen en waarden van vrije meningsuiting hoog in het vaandel staan. Eenieder kan en mag zijn zegje doen als die het niet eens is met de zienswijze van een ander (de tegenpartij). Vanwege de democratische principes is hij in zo een geval dan vrij om de pers, de groene tafel of andere media op te zoeken. Meestal komt er een uitspraak over het geschil. De ene partij krijgt gelijk en de andere zal worden veroordeeld. In particuliere en in privé sfeer levert dit voordeel voor de ene partij en nadeel voor de andere.

Ik wil het nu hebben over meningsverschillen en tegenstellingen in verenigde vormen die het belang van de gemeenschap nastreven. Ze kunnen allerlei organisaties zijn, bijvoorbeeld verenigingen die de sociaal-maatschappelijke doelen voor de gemeenschap nastreven en kunnen ook politieke partijen zijn die de belangen van de gemeenschap, namelijk de totale gemeenschap dienen. In onderlinge geschillen in deze sector zullen de uitspraken negatief alsook positief zijn voor de ene en ook voor de andere partij. Wie dan ook gelijk krijgt is niet aan de orde. Feit is dat de organisatie en ook de gemeenschap hier de nadeel van zal en gaat ondervinden en geslachtofferd wordt. De gevolgen zullen dan voor de groep die de organisaties denken en willen vertegenwoordigen enorm zijn.

Krijgt de verweerder gelijk, dan nog zal de werking voor de partijorganisatie nadelig zijn. Gauw ontstaat dan een tweedeling binnen de organisatie, waardoor de uniforme standpunten die samen werden aangedragen nu op eigen manier zullen worden geïnterpreteerd. Er ontstaat een situatie van verzwakking van de organisatie. De tweedeling is soms positief, maar meestal is dit vernietigend voor de organisatie en ook voor de samenleving. De zogenaamde winnaar is tevens ook de verliezer en zal niet veel kunnen bereiken dan wanneer samen zal worden opgetrokken.

In geval van meningsverschillen is naar mijn inziens de oplossing in compromissen. Begrijpelijk dat de kemphanen niet bereid zullen zijn met elkaar te praten. Een oplossing kan zijn in het benoemen van een soort onafhankelijke commissie samen te stellen uit wijzen uit de samenwerkende partijen en of uit de samenleving. Nadat de strijdende partijen afzonderlijk hun meningen hebben geventileerd via de beschikbare media, moet na een bereikte compromis een gezamenlijke communiqué worden uitgeven waaruit blijkt dat de gelederen gesloten zijn. Hierdoor is de schade dan beperkt gebleven.

Aanleiding van mijn zienswijze aan de organisaties voor te leggen zijn de voornemens van Aanand Ramjielal om de groene tafel op te zoeken voor een uitspraak. Ik wil mijn zienswijze niet beperken alleen tot de heer Ramjielal en zijn partij, maar dit moet breed gezien worden als een oproep aan alle georganiseerde groeperingen. Deze kunnen zijn voetbalverenigingen, mandirs, stichtingen, politieke partijen en alle overige organisaties.

Vergeet hierbij niet:
Verenigde krachten leiden tot bloei, verdeeldheid tot verdoemenis.
Denk daarom goed na, wat je met je verweer wil bereiken.


Sewdat Soekhoe
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May