Sociale wetten worden toegelicht aan gemeenschap
03 Sep 2014, 04:00
foto
De 'sociale wetten' worden met algemene 26 stemmen aangenomen. (Archieffoto)


De Progressieve Werknemers Organisatie (PWO) zal binnenkort op haar kantoor tijdens spreekuren twee keer per week, informatie geven over de inhoud van de drie sociale wetten die onlangs zijn aangenomen door de Nationale Assemblee. De informatie zal ook telefonisch en via een op te zetten Facebook account gegeven worden. De organisatie kijkt nu uit naar de behandeling van de overige vier sociale wetten die de minister van Arbeid nog op de planken heeft. Vooral voor de behandeling van de Wet terbeschikkingstelling Arbeidskrachten door Intermediairs heeft zij belangstelling.


Werkers kunnen in de nabije toekomst rekenen op een bij wet vastgesteld minimum uurloon, een basisziektekostenverzekering en een algemene pensioenregeling, zegt de PWO. Dit is het resultaat van een lang proces. Rond 1 mei 1975 hebben in een gezamenlijke publicatie de toenmalige vakbondsleiders Fred Derby, Cyril Daal, Harold Rusland en Ramon Cruden gepleit voor een systeem van sociale zekerheid, weerbaarheid van onze economie, bewustwording en zelfs voor nationalisatie van bepaalde bedrijven.

Nu moet volgens de PWO het proces van de verdere verbetering van de positie van de grote meerderheid van de werkers in Suriname verder gaan. In de eerste plaats moeten de uitvoerings- en toezichthoudende organen nog worden opgezet en goed gaan functioneren. In de tweede plaats maakt PWO zich wel zorgen over de hoogte van het minimum uurloon dat is aangenomen. De zorgen hebben betrekking op de vraag of werkers in deze tijd wel kunnen rondkomen van het vastgestelde minimum uurloon. Maar er is in ieder geval met iets begonnen en de verwachting is dat in de loop van de tijd dit minimum uurloon naar boven zal worden aangepast.

In het verlengde van de wetgeving voor intermediairs blijft de kwestie van de informele sector een heet hangijzer, zegt de PWO. De Wet terbeschikkingstelling Arbeidskrachten door Intermediairs, moet de rechten van de uitzendkrachten regelen. Medewerkers van de informele sector ontberen nog allerlei rechten en zijn nog slachtoffer van veel willekeur op de werkplek, geeft de organisatie aan.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May