Dodelijke gevangenisopstand Brazilië beëindigd
27 Aug 2014, 20:00
foto
De leiders van de opstand staan op het dak van een weinige gebouwen die zijn overgebleven van de gevangenis. (Foto: AFP)


De tweedaagse dodelijke gevangenisrellen in de zuidelijke Braziliaanse stad Cascavel zijn beëindigd. De twee gevangenisbewakers die waren gegijzeld, zijn vrijgelaten, meldt de politie.

Tijdens de rellen zijn vijf gevangenen gedood. Twee van hen werden onthoofd, terwijl nog twee anderen zijn overleden nadat zij van het dak van de gevangenis waren geduwd. De politie onderzoekt hoe de vijfde gevangene is omgekomen.

Het merendeel van de gevangenen, dat betere omstandigheden eiste, is inmiddels overgebracht naar andere gevangenissen in de staat Parana. Na uren van onderhandelingen bereikten de gevangenen en gevangenisbewakers een overeenkomst om de opstand te beëindigen. Volgens de overeenkomst beloofden de gevangenen om de twee gevangenisbewakers vrij te laten in ruil voor overplaatsing naar andere gevangenissen.

De gevangenen hadden geklaagd over de manier waarop Cascavel werd gerund, waarbij zij vooral problemen hadden met het voedsel en het gebrek aan hygiëne.
Ongeveer 200 politieagenten zijn de gevangenis aan het opruimen. Minstens 20 gevangenen waren lichtgewond geraakt. Op het moment dat de rellen zondagochtend begonnen, waren meer dan 1.000 gevangenen opgesloten in Cascavel.

De muitende gevangenen hebben hun matrassen in brand gestoken en veel van de gebouwen vernietigd. Volgens de autoriteiten in Parana zijn 20 van de 24 vleugels van de Cascavel gevangenis verwoest. Toen de rellen begonnen waren er tien bewakers aan het werk.

Brazilië heeft 's werelds vierde grootste gevangenisbevolking. Het land huisvest een half miljoen gevangenen in faciliteiten die bedoeld zijn voor 300.000 personen.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May