Algoe: Rijstsector valt en staat met samenwerking
22 Aug 2014, 11:00
foto
Minister Soeresh Algoe van LVV


Ze moeten de Henarbrug niet barricaderen, dat is fout. Ze moeten gewoon met elkaar gaan praten, is het commentaar dat minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) geeft aan Starnieuws. “Boeren en verwerkers moeten met elkaar samenwerken, daar valt en staat de sector mee.” De rijstboeren in Nickerie hebben gedreigd de Henarbrug te barricaderen uit onvrede met de opkoopprijs van een baal padie.

De pelmolenaars hanteren een opkoopprijs van SRD 45 per baal natte padie en dat is volgens de boeren ver beneden de kostprijs die ligt tussen de SRD 64 en SRD 70. De bewindsman wijst erop dat dezelfde boeren jaren geleden vonden dat de regering niet moest bemoeien met de rijstsector. “De sector is nadien volledig geliberaliseerd en nu willen de boeren dat de overheid de prijs gaat bepalen,” legt Algoe uit. “Zo werkt het niet in een geliberaliseerde sector, het is van particulieren en zij bepalen.”

De bottleneck waarom het niet gaat in de rijstsector is volgens de bewindsman de samenwerking die er ontbreekt tussen landbouwers en verwerkers. De Surinaamse rijstexporteurs blijven zich richten op één product, witte rijst, terwijl de regio meer parboil rijst afneemt. Ook zoeken de exporteurs niet naar nieuwe markten, wat fataal wordt wanneer er zich problemen voordoen op de wereldmarkt.

Guyana voorbeeld
De LVV-minister stelt Guyana als voorbeeld waar ze continu bezig zijn om nieuwe markten te zoeken, waar de landbouwers en verwerkers samenkomen in de Guyana Rice Board, waar er waarde wordt toegevoegd aan het basisproduct rijst. Er wordt rijstolie gemaakt, uit de padiekaf wordt energie verkregen en worden er rijstwafels gemaakt. De boeren in Guyana kunnen door de toegevoegde waarden meer voor hun basisproduct krijgen. “Suriname is niet het enige land dat rijst produceert en binnen de regio is de vraag naar wit rijst nihil.”

Er is sprake van powerplay binnen de Surinaamse rijstsector omdat de boeren politieke kleuren de toegang geven tot deze productiesector. “Politiek moet weggehouden worden van de productie,” stelt Algoe. “Boeren en verwerkers moeten beseffen dat zij samen sterker staan en het om één belang gaat, het Surinaams belang.” Ondanks de sector geheel geliberaliseerd is , is de minister aldoor bezig uit te kijken naar markten voor het Surinaams product. Sinds zijn aantreden is hij bezig de boeren, ook de kleinlandbouw en tuinbouw, te stimuleren door meststoffen te verstrekken. “In geen geval zal ik geld geven, ik zal altijd proberen ze te stimuleren met meststoffen en andere benodigdheden die ze nodig hebben om te produceren. Maar uiteindelijk ligt het aan de boeren en verwerkers zelf om de handen ineen te slaan en eindelijk te gaan samenwerken.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May