Anton Paal: “Naturalisatie, een beloning en geen gunst”
27 Aug 2010, 03:00
foto


Naturalisatie of de Surinaamse nationaliteit toekennen aan een vreemdeling is geen gunst maar een beloning”, vindt parlementariër Anton Paal (Mega Combinatie/PALU). Dit geldt in de Surinaamse situatie waar het toekennen van de nationaliteit langer dan 15 jaar op zich laat wachten. Dit terwijl de vreemdeling aan alle vereisten voldoet. Volgens de wet moet hij vijf jaar onafgebroken in het land wonen en werken. Paal zegt dat deze vreemdelingen in maatschappelijke zin al Surinamers zijn. Het krijgen van de rechten is slechts een juridische aangelegenheid, die voor het parlement een hamerstuk zou moeten zijn.

Paal legt uit dat de vreemdelingen die nu het Surinamerschap krijgen in feite allang behoren bij het Surinaamse volk. Ze wonen, leven, spreken de taal, maar missen alle rechten die een Surinamer heeft. Dat is niet terecht, redeneert Paal. “Tegenwoordig wordt aan het bezit van een nationaliteit grote waarde toegekend”, zegt Paal. Uit de universele verklaring van de rechten van de mens, blijkt dat ieder mens een nationaliteit dient te hebben. Artikel 15 van de verklaring zegt overigens dat iedereen aanspraak maakt op een nationaliteit, maar dat tegelijkertijd hij niet van zijn nationaliteit mag worden beroofd en hij het recht heeft van nationaliteit te veranderen.

“Wanneer iemand al zo lang in een land actief woont en werkt, heeft die persoon rechten en plichten. Een vreemdeling onthouden van een nationaliteit, brengt hem in een ongunstige positie”, vindt de parlementariër. Hij heeft beperkte staatkundige rechten en tegen hem kunnen maatregelen getroffen worden die men niet licht op een staatsburger zou toepassen, meent Paal. Deze personen kunnen niet normaal deelnemen aan het arbeidsproces zonder een vergunning en staan ze bloot aan uitlevering. “De positie van een vreemdeling is geen comfortabele”, zegt het assembleelid.

Paal vindt dat door de bureaucratie de vreemdeling veel maatschappelijk en juridisch onrecht wordt aangedaan. Hij noemt het proces tot naturalisatie een lijdensweg voor de vreemdeling. De politicus vindt het jammer dat de wet niet voorschrijft wat er moet gebeuren wanneer iemand een verzoek tot naturalisatie indient en de overheid niet of niet tijdig reageert. “Ook de overheid moet zich aan regels houden. Parlement en regering hebben zich donderdag voorgenomen naturalisatieverzoeken sneller in behandeling te nemen en af te rekenen met de bureaucratie er om heen.

Bijschrift: Anton Paal (rechts) in gesprek met NPS-ondervoorzitter Otmar Rodgers.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May