EU compenseert groenten- en fruittelers
18 Aug 2014, 12:00
foto
Het uit de verkoop halen van sommige landbouwproducten moet voorkomen dat de prijzen gaan dalen. (Foto: AFP)


Groenten- en fruittelers die zijn getroffen door het Russische verbod worden gecompenseerd. Rusland heeft een importverbod op het gros van westerse producten ingesteld. De Europese Commissie komt met een noodfinanciering van US$ 170 miljoen.

De financiering is een vergoeding voor de verse producten, die niet zullen worden verkocht. In de plaats daarvan zullen de producten gratis worden uitgedeeld aan scholen, ziekenhuizen en andere instellingen. In deze regeling zijn tomaten, paprika’s, komkommers, druiven en peren opgenomen.

In reactie op de EU-VS sancties heeft Rusland de invoer van veel levensmiddelen verboden. Vorige week had de Europese commissie nog plannen aangekondigd om perzik en nectarine telers voor 10% van hun oogst te betalen. De nieuwe financiering gaat veel verder en komen meer producenten in aanmerking.

Rampzalige noodgevallen
Voor de getroffen gewassen die nu in hun volle seizoen zijn, is er geen opslag optie en is er geen directe alternatieve markt beschikbaar, zegt Dacian Ciolos, commissaris voor Landbouw. "Alle boeren van de betrokken producten – al dan niet in de telersverenigingen - komen in aanmerking voor deze marktondersteunende maatregelen, waar zij dat nodig achten," zei hij.

De maatregelen zijn van toepassing tot eind november. De vergoeding komt uit een speciale fonds van US$ 563 miljoen, dat is opgericht binnen het huidige gemeenschappelijke landbouwbeleid (GLB) en geldt voor de boeren die te maken krijgen met potentiële rampzalige noodgevallen.

Export US$ 1,4 miljard
Rusland heeft op 7 augustus een embargo voor een jaar ingesteld op vlees, vis, zuivelproducten, groenten en fruit uit de EU, de Verenigde Staten, Canada, Australië en Noorwegen als vergelding voor de westerse economische sancties. De export van fruit uit de EU naar Rusland was vorig jaar goed voor US$ 1,4 miljard. Het is de grootste agrarische exportsector, dat de export van zuivel en vlees voorbijstreeft.

Litouwen, Polen, Finland en Denemarken kijken elk aan tegen verliezen die in de honderden miljoenen euro's lopen als gevolg van het Russische verbod, meldt de Financial Times. Onder de nieuwe compensatieregeling vallen: tomaten, wortelen, witte kool, paprika, bloemkool, komkommers en augurken, paddestoelen, appels, peren, rode bessen, druiven en kiwi's.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May