EBS-powerplant precies op tijd af
16 Aug 2014, 00:00
foto
President Desi Bouterse in de controlekamer van de EBS aan de Saramaccastraat. (Foto: René Gompers)


“Als het besluit anderhalf jaar geleden niet genomen was om nog een powerplant te bouwen un’ bo’ de na ini, unu bo dede ini a film”, verzuchtte president Desi Bouterse vrijdagavond. “Vanaf maandag zal de Suralco in plaats van gemiddeld 100 megawatt aan stroom maar zeventig leveren. De uitbreiding komt goed uit maar wij gaan blijven investeren in ons opwekkingsvermogen.” Dit deelde Bouterse mee bij de officiële ingebruikname van de nieuwe ‘Diesel Power Plant’ van de Energie Bedrijven Suriname (EBS) aan de Saramaccastraat. De plant is twee maanden eerder opgeleverd.

“Dat er minder stroom geleverd wordt, ligt aan het uitblijven van de regen”, lichtte Willy Duiker, waarnemend algemeen directeur van EBS toe. “Hierdoor kan er niet genoeg stroom opgewekt worden te Afobakka.” Met de nieuwe ‘power plant’ wordt het opwekvermogen aan de Saramaccastraat uitgebreid naar 120 megawatt. “Dit is genoeg tot 2016 en we hebben daarbij onze reserves uitgebreid. Maar wij doen er goed aan om te blijven uitbreiden en serieus nieuwe vormen van energie opwekken te bekijken.”

Bouterse deelde mee dat of hij of de minister van Natuurlijke Hulpbronnen met De Nationale Assemblee hierover gaat praten. “Weet u wat dit betekent voor ons? Wij gaan als land beter moeten omgaan met de beschikbare energie. Er gaat een mentaliteitsverandering moeten komen.” Bouterse liet weten dat de overheid en EBS al plannen hebben klaarliggen om optimale stroomvoorziening te garanderen. Binnenkort worden de eerste overeenkomsten met binnen- en buitenlandse bedrijven gesloten. De nieuwe plant gaat 11.000 huishoudens van stroom kunnen voorzien.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May