'Mooi Milieuproject' voor bijzondere scholen succesvol
14 Aug 2014, 03:00
foto
Een van de leerlingen van Louis Brailleschool geeft de plantjes water. (Foto: Danielle Atmopawiro)


Het project 'Mooi Milieu' speciaal voor kinderen van bijzondere scholen is woensdag feestelijk afgesloten op de Louis Brailleschool, die tot winnaar is uitgeroepen. Vijf scholen hebben meegedaan aan dit project. De scholen hadden de opdracht om na afronding van het theoretisch gedeelte een eigen milieuproject op te zetten. De Louis Brailleschool heeft een prachtige groentetuin/kas opgezet. De projecten zijn beoordeeld op grond van onder andere creativiteit en originaliteit. Aangezien alle scholen hun identiteit en eigen karakteristieken hebben verwerkt in hun project, hebben zij ook een prijs ontvangen. Samen met de Louis Brailleschool hebben de Jule Fernandesschool, de Emmaschool, de Bloementuin en de Kennedyschool aangepaste educatie gekregen over het belang en behoud van milieu en natuur.

De Louis Brailleschool heeft SRD 1000 gewonnen met het project. Schoolleider Jennifer Tjon A Joe zegt dit geld weer in de groentetuin te investeren om de schoolkas te versterken. De groenten zullen verkocht worden aan bezoekers van het Blindencentrum. De school staat op hetzelfde terrein. "Wij zeggen dat het kinderen zijn met een talent, in plaats van met een beperking. Zij leren door te voelen; elke dag wilden zij in de tuin komen om aan de plantjes te voelen hoe ze zijn gegroeid. Ze hebben geleerd om liefdevol met de plantjes bezig te zijn, door ze water te geven en te bemesten". De leerlingen hebben allen een soepgroente plantje meegekregen naar huis om ervoor te zorgen in de vakantie.

Aangepaste technieken
GEF/Small Grants Program is medefinancier van dit project. De vertegenwoordiger van deze organisatie Tanja Lieuw vindt dat deze groep kinderen ook meegenomen moet worden bij educatie en landbouw. Aangepaste educatietechnieken en mogelijkheden moeten voor hen worden gecreëerd, want ze maken een wezenlijk deel uitmaken van de samenleving, zegt ze. Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij heeft samen met Stichting Suwama technische bijstand verleend voor de opzet van de plantentuin/kast.

Initiatiefnemer van het 'Mooi Milieuproject' is Stichting Care4U Foundation. Coördinator Monica Anomtaroeno is dik tevreden met de participatie en de ontvankelijkheid van de leerkrachten en de leerlingen. "Dat was ook duidelijk te merken aan het praktijkgedeelte van het project. De Kennedyschool heeft bijvoorbeeld een sketch in elkaar gezet, waarin de leerlingen in plantenkostuum uitbeelden wat er gebeurt wanneer je de planten verwaarloost. Dan gaat het plantje dood. Een andere school heeft een plantenmuur gebouwd waarbij liggende petflessen als plantpot zijn gebruikt. Ook is een watersysteem bedacht waarbij hangende petflessen met de hals naar beneden als waterreservoir zijn gebruikt voor de planten. De uitdaging is nu om financiering te zoeken om deze mooie projecten niet te laten doodbloeden", zegt Anomtaroeno.

De Louis Brailleschool is van plan om ook de ouders van de leerlingen te betrekken in het komende schooljaar. Dan krijgt de groentetuin een duurzaam karakter zodat nieuwe leerlingen ook hieruit kunnen leren.

Danielle Atmopawiro
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May