Schurman blikt met dankbaarheid terug op 30 jaar advocatuur
13 Aug 2014, 16:20
foto
Humphrey Schurman is in de bloemen gezet bij de herdenking van dertig jaar carrière in de advocatuur. (Foto: René Gompers)


Humphrey Schurman heeft vanmorgen met een dankdienst herdacht dat hij dertig jaar geleden, in 1984, toetrad tot de advocatuur. Hij zegt met veel plezier dit werk te doen omdat voor hem het behartigen van belangen van anderen een dankbaar werk is. Hij vindt het een nobele job om zijn medemens die juridische hulp nodig heeft, bij te staan.

Schurman is op 24-jarige leeftijd afgestudeerd als jurist aan de universiteit van Suriname. Hij heeft eerst vijf jaar gewerkt als wetenschappelijk medewerker bij de universiteit. Als jongen wilde hij politie-inspecteur worden totdat hij een keer in de rechtszaal belandde. Daar zag hij een man in toga en raakte door de kleding geboeid. "Ik vroeg de meneer of ik hem kon spreken en hij gaf me kort de ruimte. Hij legde mij uit dat hij officier van justitie is. Ik zei hem dat ik ook dat beroep wil uitoefenen. De man gaf me te kennen dat het erg moeilijk is om officier van justitie te worden en moedigde me niet aan. Ik voelde de onderschatting en dacht ik zal je bewijzen dat ik het ook kan", vertelt Schurman.
Toen hij alles uitgezocht had, trok de advocatuur hem het meeste aan en zo is hij op de juridische faculteit terechtgekomen.

In 1988 richtte hij het Advocatenkantoor Schurman op, dat intussen is omgedoopt in Schurman Advocaten. Zes advocaten zijn verbonden aan de onderneming. "De meesten zijn jonger dan 35 jaar. Ik vind het belangrijk dat jongeren de gelegenheid krijgen om zich te ontwikkelen", legt de advocaat uit. Hij blikt met een goed gevoel terug, waarbij diverse grote projecten zijn gerealiseerd, behalve rechtsbijstand. Schurman zegt dat een van de hoogtepunten is dat het kantoor heeft mogen werken aan het verder ordenen van het Wetboek van Strafrecht. Er is ook gewerkt aan milieuwetten. In de komende periode zal er meer aandacht besteed worden intellectueel eigendom. Schurman zegt nog te bruisen van energie en denkt dat hij nog vijf tot tien jaar door zal gaan in de advocatuur, waarbij overdracht van kennis, vastleggen van de historie van zijn kantoor en publiceren van wetenschappelijke artikelen extra aandacht zullen krijgen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May