DNA-vergadering dinsdag moeizaam en rommelig verlopen
13 Aug 2014, 07:00
foto


De assembleevergadering van dinsdag kenmerkte zich als 'moeizaam en rommelig'. Inhoudelijk viel er weinig te halen uit de bijeenkomst. Naast veel interrupties, geruzie tussen coalitie en oppositie en herhaling van gestelde vragen, waren er slechts twee spreekbeurten, die van Anton Paal (Mega Combinatie/PALU) en Ronny Asabina (BEP).

De behandeling van de 'sociale wetten' die al weken gaande is, komt steeds met moeite op gang. Het quorum-probleem speelt elke keer weer. Gesprekken met deskundigen van ministeries en andere personen die plichtsgetrouw de vergaderingen moeten bijwonen, leveren steeds meer geïrriteerde opmerkingen op. De vergadering van dinsdag die voor 12 uur was uitgeschreven, begon twee uren later en kende twee lange schorsingen waarin steeds afstemming moest worden gepleegd met fracties en met de regering.

De door de regering opgestuurde laatste wijzigingen van de drie 'sociale wetten', hebben volgens de oppositie ook niet het gewenste resultaat opgeleverd. Een nieuwigheid in de opgestuurde wijzigingen is het beleggen van fondsen die te maken hebben met de 'sociale wetten'. Hierover heeft Nieuw Front-fractieleider Radjkoemar Randjietsingh kritische vragen gesteld. De wetsontwerpen die behandeld worden zijn: Algemeen Pensioenfonds, Minimum Uurloon en Basisziektekostenverzekering.

De bijdrage van Ronny Asabina, die ruim twee uren heeft geduurd, leverde veel ergernis op bij de coalitie. Asabina merkte op dat de 'sociale wetten' en andere maatregelen van de regering niet het resultaat zijn van een akkoord met de sociale partners. Opmerkelijk is dat de inhoudelijke behandeling van de wetten steeds minder wordt. Dinsdag hebben op Anton Paal en Asabina na alle leden van de commissie, die de wetsontwerpen heeft voorbereid, afgezien van hun spreekbeurt.
De tweede ronde van het parlement is gaande. De vergadering is net zo moeizaam als het is begonnen, geëindigd met de vraag van voorzitter Jennifer Simons 'wanneer er weer vergaderd kan worden'. “Ik vraag het aan de mensen die quorum verlenen”, merkte zij op. André Misiekaba zei namens de coalitiefractie dat die wel bereid is woensdagmiddag de vergadering voort te zetten.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May