President Bouterse dringt aan op eenheid inheemsen
11 Aug 2014, 01:00
foto
President Desi Bouterse onthult samen met een jonge inheemse de gedenkplaat van het gemeenschapshuis Marietjaëmo Wilhelmina.


President Desi Bouterse wil eenheid onder de inheemsen. Hij ziet graag dat de inheemsen zich bundelen in een federatie. Het staatshoofd heeft in het dorp Pierre Kondre Kumbasi aangedrongen op die eenheid tijdens de viering van de Dag der Inheemsen.

In het dorp heeft hij het Marietjaëmo Wilhelmina Gemeenschapshuis geopend. Bouterse heeft beloofd dat als de federatie van de inheemsen komt, hij het wettelijk kan regelen dat de Palmentuin onder die organisatie zal vallen. Hij heeft herhaaldelijk benadrukt dat eenheid onder de gemeenschappen onontbeerlijk is voor ontwikkeling. Vanaf de onafhankelijkheid denken we dat onze natuurlijke hulpbronnen, goud en bauxiet, het belangrijkste voor ontwikkeling waren, sprak Bouterse. "Niets is minder waar, het belangrijkste is de human capital die ontwikkeling tot stand kan brengen."

Pipi (oma in het Caraïbs) Marietjaëmo heeft in haar tijd het onderwijs altijd hoog aangeschreven. Ze was haar tijd ver vooruit met haar visie dat onderwijs onontbeerlijk is voor ontwikkeling, zei president Bouterse. Toen de bewoners van het dorp bij hem aanklopten voor ondersteuning voor het gemeenschapshuis, heeft hij dan ook niet geaarzeld. Het gemeenschapshuis staat immers symbool voor bezinning en ontwikkeling.

In 80 werkbare dagen is het gemeenschapshuis neergezet. Voor de president was dat nogmaals het bewijs dat “als mensen willen, kunnen ze ontwikkeling realiseren, werken en doen.” Het is het eerste officiële bezoek dat het staatshoofd heeft gebracht aan het dorp met zo’n 100 inwoners. Als hoogtepunt van de Dag der Inheemsen heeft hij ook de dorpsvlag gehesen. Bouterse was er te spreken over het ontwerp van de vlag waarin vooruitgang, eenheid en zelfwerkzaamheid zijn uitgebeeld.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May