Twaalf maanden geëist in mensensmokkelzaak
08 Aug 2014, 02:00
foto


Officier van justitie, Astrid Niamat, heeft op de rechtszitting donderdag tegen Fang S. geëist een celstraf van twaalf maanden, waarvan zes voorwaardelijk onder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht en een proeftijd van drie jaar. De verdachte wordt mensensmokkel ten laste gelegd.

De zaak kwam aan het rollen toen één van de illegale Chinezen na mishandeling overleed op de Spoedeisende Hulp. Een Chinese vrouw is als één van de slachtoffers gehoord op een eerdere rechtszitting. Ze heeft verklaard dat zij in China is benaderd door een vriend om naar Suriname te gaan. Ze zou een baan krijgen met een salaris tussen de US$ 1.000 en US$ 1.500. De vrouw heeft ingestemd. Ze is samen met zes anderen in december afgereisd naar Suriname. Eerder had het slachtoffer bij de politie verklaard dat haar was voorgehouden dat zij naar Brazilië zou gaan. Pas in Suriname zag zij op haar mobiele telefoon dat zij in Suriname was. Zij beweerde dat de groep met de boot is overgestoken, waarna zij met een wagen is vervoerd naar Paramaribo.

Fang S. zou het voertuig hebben bestuurd, waarin de slachtoffers zijn getransporteerd. De vrouw had al iets langer dan een maand gewerkt toen een man uit de groep overleed in het ziekenhuis. Het slachtoffer verklaarde dat de verdachte haar had uitbetaald en dat zij als serveerster werkte in een bar. Zij bemoeide met niemand en werd naar het werk gebracht met een wagen. Na werktijd werd zij weer thuis afgezet. Het slachtoffer vertelde ook dat de verdachte haar bescheiden had genomen om haar verblijf in orde te maken. Haar was beloofd dat zij een visum van drie jaar zou krijgen. Zij kon zich vrij bewegen en heeft nooit om hulp gevraagd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May