Projecten voor verbeteren leefomstandigheid gemeenschappen
07 Aug 2014, 01:00
foto
Amstrong Alexis van UNDP (midden) met vertegenwoordigers van organisaties.


“Mooie foto’s en conferenties over wat we gaan doen is misschien leuk. Maar het feit dat elke cent uit het fonds bijdraagt aan het verbeteren van de leefomstandigheden van een samenleving, heeft voor mij veel meer waarde.” Dit zei Armstrong Alexis, vertegenwoordiger van het ontwikkelingsprogramma UNDP, woensdag bij de ondertekening van enkele contracten met organisaties. De projecten van zeven organisaties zijn goedgekeurd en zullen uitgevoerd worden met geld uit het Small Grants Programme (SGP).

Het financieringsprogramma van UNDP voor kleine tot middelgrote projecten draait sinds 1997 in Suriname. Voor 2014 zijn er nieuwe goedkeuringsmethodes gehanteerd en worden contracten om de zoveel tijd in aanwezigheid van de pers getekend deelde de SGP coördinator Tanja Lieuw mee. “De eerste ondertekeningen waren in maart de volgende zijn in oktober. Samen komen de instanties net als de vorige keer in aanmerking voor een bedrag van iets meer dan US$ 300.000.”

Projecten
Van de zeven organisaties waren er vijf aanwezig. De andere zullen op een later tijdstip de overeenkomst tekenen. Stichting Ma Sosie ($50.000) gaat bomen planten te Marshallkreek. Het gemeenschapsbos is nagenoeg uitgekapt. Stichting Kibii ($ 50.000) gaat met behulp van ‘drones’ een map maken van een gebied in Moengo. De dorpen in dit gebied hadden te maken met extreem hoge waterstanden en extreme droogte. De map wordt een instrument om de dorpen te versterken tegen de gevolgen van klimaatsverandering. Stichting The Backlot ($ 50.000) gaat de samenleving boven 8 jaar bewuster maken over de gevolgen van kwikgebruik voor mens en milieu. De doelgroep zal gestimuleerd worden om actief stappen te ondernemen.

Stas ($ 8500) gaat enkele evaluatie workshops houden. Dit moet resulteren in het verbeteren van het SGP. Stichting Lodgeholders Boven Suriname ($ 50.000) gaat eigenaren van oorden milieubewuster maken en hun organiserend vermogen vergroten. Stichting Innova ($ 50.000) zal de tweede milieubeurs organiseren. Dat moet in het eerste kwartaal van 2015 een feit zijn. Rotary Club Paramaribo Central ($ 45.000) zal een waterzuiveringsproject uitvoeren op de lagere school van Apetina. Het rivierwater in de buurt van het dorp is vervuild door de mijnbouwactiviteiten in die regio. Alexis heeft graag dat er meer interactie komt tussen het ‘veld’ en UNDP. “Nodig ons uit op de projecten om te zien wat u doet. Ik ben erg geïnteresseerd in veldwerk. Ik wil van dichtbij zien hoe dit programma positief effect heeft op de mensen voor wie u hier bent.”

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May