China: Dodental stijgt, vrees overstromingen groeit
06 Aug 2014, 12:00
foto
Reddingswerkers in het zuidwesten van China proberen de verwoeste smalle bergwegen te herstellen om de geïsoleerde bewoners van de aardbeving te bereiken. (Foto: Reuters)


Drie dagen na de aardbeving in het zuidwesten van China staat de dodenteller op 589. Er worden negen mensen vermist, terwijl er meer dan 2.400 gewonden zijn gevallen.

De autoriteiten in het land vrezen voor overstromingen, omdat verschillende waterwegen zijn geblokkeerd door puin. De reddingsoperatie kan door de onbruikbaar geraakte wegen ook niet optimaal worden uitgevoerd. Reddingsteams die proberen de wegen te herstellen, worden ernstig belemmerd door hevige regen, instorting en naschokken.

Een beving met een kracht van 6,1 heeft zondag de provincie Yunnan in bergachtig gebied getroffen. Duizenden huizen zijn vernietigd en zijn er diverse aardverschuivingen geweest. Rivieren zijn geblokkeerd door het puin en de vrees voor overstromingen groeit. Het epicentrum van de beving was in het stadsgebied Longtoushan, in Ludian, een gebied met steile hellingen en smalle wegen.

China heeft duizenden troepen naar het zwaar getroffen gebied gestuurd om overlevenden te helpen en om in het puin te zoeken naar personen die vastzitten. Tenten en hulpgoederen worden met helikopters gebracht naar de geïsoleerde bewoners.

Ambtenaren hebben erop aangedrongen dat vrijwilligers uit de buurt blijven, omdat de schade aan de infrastructuur betekent dat de begaanbare routes meer dan overbelast zijn. Inmiddels zijn ongeveer 4.200 inwoners geëvacueerd uit een gebied met het oog op het gevaar van overstroming van de rivier Niulan, die door puin is geblokkeerd.

De waterniveaus in veel meren stijgt met 16 centimeter per uur, citeerde het nieuwsagentschap Xinhua een technisch specialist laat gisteravond. Zestig soldaten moesten dinsdag ook worden gered, toen zij werden gevangen door een overstroming van geblokkeerde rivier.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May