Belfort doet niet mee met politiek spel rond criminaliteit
05 Aug 2014, 18:00
foto
Minister Edward Belfort


Minister Edward Belfort van Justitie en Politie is niet van plan toe te geven aan wat hij noemt “het politieke spel van de oppositie als het om de criminaliteit gaat.” De bewindsman die door De Nationale Assemblee is gevraagd iets te zeggen over zijn beleid voor het beteugelen van de criminaliteit, stelt daar inhoudelijk geen gevolg aan te zullen geven. Hij is als minister, samen met de justitiële autoriteiten en de politie dagelijks bezig strategieën uit te werken. “Die ga ik niet aan de grote klok hangen.”

Belfort verwijt, zonder namen te noemen, opposanten van de regering juist de criminaliteit aan te wakkeren. Hij vindt het “verbazingwekkend en gek”, dat waar hij constant op het veld is en strategieën uitwerkt, zoals het oproepen van criminelen om zich aan te melden, er personen zijn die dit afkraken. Hij noemde gevallen van criminaliteit die door dit soort mensen in elkaar worden gezet om politieke doelen te bereiken. Hij gaf het voorbeeld van een roofoverval, die in scene bleek te zijn gezet. De zogenaamde slachtoffers hadden behoefte aan een woning en dachten op die manier hun doel te bereiken. Deze en nog andere zaken worden volgens de minister breeduit in de media besproken en hij wordt daarbij ervan beschuldigd niets te doen aan criminaliteitsbestrijding.

Rommel
Fractieleider Radjkoemar Randjietsingh die namens de Nieuw Front-oppositie en de BEP het woord voerde, eist dat de minister met maatregelen komt en de zaak uitvoerig in het parlement bespreekt. Toen Belfort daar niet op in ging, schreeuwde Randjietsingh buiten de microfoon dat de minister al vijf jaar bezig is te zoeken naar oplossingen, terwijl mensen worden vermoord. “De minister verkondigt rommel”, schreeuwde Randjietisngh. Coalitielid André Misiekaba zegt de slachtoffers te betreuren. Volgens hem heeft elk land te maken met pieken als het om de criminaliteit gaat. Zoals het er naar uitziet, is Suriname nu in een piekperiode. “Maar we weten dat de minister en de politie elke dag met de zaak bezig zijn.” Ook hij riep de regering op, toelichting te komen geven in het parlement.

Belfort zegt dat alle informatie over de criminaliteit bijtijds mondeling en schriftelijk wordt opgestuurd naar het parlement. Hij wil graag over de cijfers praten, maar geen strategieën uitwerken in het parlement. “Ik heb verder geen behoefte in te gaan op het geschreeuw”, voerde Belfort aan.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May