Ingezonden: Amsterdam, stop de samenwerking niet zomaar!
25 Aug 2010, 11:00
foto


Met verbazing hebben wij als afdeling ABOP-sympathisanten Nederland kennis genomen van het besluit van de gemeente Amsterdam om geen nieuwe samenwerkingsprojecten meer aan te gaan met Suriname, en vooral van de argumentatie die daarbij gehanteerd wordt.

Volgens het college van B&W in Amsterdam vormt het presidentschap van Desi Bouterse een onoverkomelijk bezwaar om de samenwerking voort te zetten. Daarbij geeft het college aan dat in Amsterdam een grote Surinaamse gemeenschap woont met hechte familiebanden aan de andere kant van de oceaan. "Velen herinneren zich de gebeurtenissen in de jaren tachtig goed", aldus het college, dat zegt grote waarde te hechten aan de banden met de Surinaamse gemeenschap. "Het college wil ook duidelijkheid scheppen voor diegenen - vaak jongeren - voor wie dit recente verleden minder bekend of minder problematisch is."

Nu begint het mij al enige tijd te storen dat allerlei zogenaamde deskundigen de publieke opinie in Nederland beïnvloeden met het idee dat er alleen maar jongeren gestemd hebben op de NDP en dat zij dit gedaan hebben, omdat ze niets weten over de gebeurtenissen in de jaren tachtig.
Ten eerste is het de grootst mogelijke onzin dat er alleen maar jongeren op de NDP stemmen. Ten tweede wordt al jarenlang een proces gevoerd in Suriname over de gebeurtenissen van december 1982. Dit proces wordt verslagen in alle Surinaamse media.

De Surinaamse jeugd zou dus nooit naar de televisie kijken, nooit een krant lezen en nergens iets van weten, als we deze "deskundigen" moeten geloven. De waarheid is dat de jongeren in Suriname echt wel weten wat er gebeurd is in december 1982, het als een pijnlijke gebeurtenis beschouwen die nooit herhaald mag worden, maar dat zij toch in veel gevallen de NDP en haar leider prefereren, omdat zijn toekomst- en volksgerichte ideologie hen aanspreekt. Dat is hun goed democratisch recht en ik vind niet dat wij daar in Nederland iets over te zeggen hebben. De Nederlanders zouden het ook niet pikken als ze ineens in de EU geboycot worden, omdat de PVV deelneemt in een gedoogkabinet.

Nog kwalijker is, dat de gemeente Amsterdam deze verregaande bemoeizucht met het democratisch besluit van een onafhankelijke natie nu gebruikt om vrijwel alle samenwerkings- en hulpprojecten stop te zetten. Daarbij wordt niet het argument gehanteerd dat er geen goed bestuur is onder president Bouterse of dat de corruptie in Suriname toe zou kunnen nemen, nee, het college wil "duidelijkheid verschaffen voor diegenen voor wie het Surinaamse verleden onbekend is of niet problematisch is". Met andere woorden, de Surinamers mogen er geen eigen interpretatie op nahouden van hun eigen recente politieke geschiedenis, want dat zal het college van B&W te Amsterdam wel even voor ze bepalen! Bonter kun je het qua neo-koloniale bemoeizucht toch niet maken.

Ik ben ervan overtuigd dat de meerderheid van de Surinaamse Nederlanders van mening is dat de nieuwe regering van Suriname op haar daden beoordeeld moet worden. Wij als Nederlandse afdelingen van de Surinaamse coalitiepartijen zullen ons moeten beraden op gepaste maatregelen, waarbij ik in eerste instantie denk aan het indienen door Surinaamse Amsterdammers van een petitie aan de gemeente Amsterdam, met als strekking dat de samenwerking niet plotsklaps en zonder gegronde redenen gestaakt mag worden.

(Jan Gajentaan, secretaris ABOP-sympathisanten Nederland)

Foto: De jarenlange samenwerking tussen de brandweerkorpsen van Suriname en Amsterdam wordt stopgezet.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May