Jogi wint rechtszaak over grondaanvraag tegen Staat
01 Aug 2014, 01:00
foto


Assembleelid Mahinder Jogi (Nieuw Front/VHP) heeft de rechtszaak tegen de Staat over grondaanvraag, in zijn voordeel beslecht gekregen. Rechter Ingrid Chhangur-Lachitjaran vonniste dat de Staat binnen drie maanden er toe moet overgaan 65 personen te voorzien van een perceelland in grondhuur te Uitkijk in het district Saramacca.

De groep personen was in 2010 door het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) elk een perceelland toegezegd, nadat Jogi als initiator van het project de aanvraag had gedaan. Het ministerie verstrekte een algemene bereidverklaring aan de groep. Alle aanvragers hebben het hen toegewezen perceelland aanvaard. Ook voldeden zij aan de wettelijke vereisten om daarna definitief in aanmerking te komen voor de terreinen.

Rancune
Volgens Jogi heeft door politieke rancune en andere redenen de uiteindelijke toewijzing nooit plaatsgevonden en zijn er geen toewijzingsbeschikkingen afgegeven. Jogi stapte naar de rechter met nu het uiteindelijke resultaat. In het vonnis staat vermeld dat het de rechter is opgevallen dat de Staat als gedaagde in het proces, afwijkende verklaringen heeft afgelegd over hoe het proces van aanvraag en toewijzing van de gronden door de groep personen heeft plaatsgevonden. De rechter zou naar aanleiding hiervan tot drie keer toe comparitie van partijen hebben bevolen. De Staat is echter op geen van deze bijeenkomsten komen opdagen. Volgens de rechter kan op basis van deze afwezigheid geen rekening meer worden gehouden met het verweer van de Staat, waarop de advocaat van de groep mensen overigens ook niet meer heeft kunnen reageren.

Voor elke dag dat de Staat nalaat uitvoering te geven aan het vonnis, zal zij aan alle 65 personen afzonderlijk een dwangsom moeten betalen van SRD 1000 per dag tot het maximumbedrag van SRD 100.000 is bereikt. De Staat heeft weinig keus dan binnen de drie maanden de terreinen toe te wijzen, omdat het vonnis bij voorraad uitvoerbaar is. Jogi zegt dat het in deze kwestie vooral niet gaat om de persoon van minister Steven Relyveld van RGB. “Het gaat om de politieke rancune waarvan hier sprake is, overigens is de handelwijze van de Staat totaal in strijd met de grondwet”, zegt Jogi.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May